Кой плаща за споровете между НЗОК и УБ "Лозенец"?

След новината за евентуално огнище на птичи грип у нас, след първата вълна емигрнати завърнали се от Ливан, след сблъсъка ми с недоумиците на НЗОК през последната седмица, отново ме потресе една новина, която една от ефирните новинарски емисии коментираше снощи в късните часове на деня.

Става въпрос за животоспасяваща операция (чернодробна трансплантация) на три деца, за които НЗОК твърди, че пари има, но УБ "Лозенец", която трябва да извърши трансплантациите не предприема никакви действия, защото си чака парите за предишни такива от НЗОК. От НЗОК (или Здравното министерство) пък не им превеждат парите, защото нямали юридическо основание за това. И така, двете страни са се запънали като магаре на мост, докато животът на децата (особено на едното момченце) е застрашен без спешното извършване на тази операция!!! Питам се аз, може ли бюрократични машинации да се разиграват на ниво Министерство на гърба на една невинна детска душа? Не е ли това цинично отношение към най-скъпото ни - децата?

Аз съм дълбоко потресена, защото лично познавам Авигея - едно от трите деца (момиченцето с коронката):
IMG_0365
Тя е от детската градина на сина ми и е едно прекрасно момиченце, което неведнъж ме е посрещало с усмивка и услужливо е уведомявала Бобо, че мама е дошла да го вземе. Всички я знаем, като Ави и наистина сме били свидетели на борбата на нейните родители (Сашо и Петя) за нейното подобрение. Няма да ви казвам, колко срещи с лекари и лекарски интервенции е било нужно да изтърпи Ави - едно момиченце, което е само на 5 или на 6 годинки!! От една година не бях в течение на нейното развитие, защото я виждах в детската градина и мислех, че нещата се подобряват. Е, оказва се, че Ави трябва да чака българската система на здравеопазване да си уреди първо финансовите и юридическите спорове, и след това да я вземат като приоритет!!! Какво излиза, че родното ни здравеопазване въобще не е загрижено, нито мотивирано да се грижи за висшата си хуманна цел - здравето и то не на кой да е, а на децата!!!

Защо? - питам се аз. Защо всичко трябва да е толкова сбъркано в тази държава; защо нейните граждани трябва да плащат дори с живота си за неразумните (да не кажа некадърните) управленски подходи на власта.... ? Аз ли съм твърде критична, или аз не съм за тази държава?

Тук исках да пиша и за личните си проблеми с НЗОК в качеството си на лице с непрекъснати здравно-осигурителни права от момента на стартирането на здравната реформа, но не бих искала да издигам своя проблем над ситуацията с тези три деца и в частност на Ави! Това би било неетично.

Много искам Ави да получи шанс за живот, както и другите две деца. Много ми се иска да можех да им помогна, но голяма част от нещата не зависят от мен. Все пак силно се надявам и вярвам, че има надежда и бъдеще за тези деца - те го заслужават!