Истината за нашия протест

ИСТИНАТА ЗА НАШИЯ ПРОТЕСТ

ДЕКЛАРАЦИЯ ОБРЪЩЕНИЕ

към родителите, учениците и цялата българска общественост от преподавателите в 91. Немска езикова гимназия, София  

Уважаеми родители и ученици!

Уважаеми сънародници!

 ИСТИНАТА ЗА НАШИЯ ПРОТЕСТ Е:

  1. Настоящото българско правителство дойде на власт с програма, в която се залагат 5% от БВП за образование.
  • Това не само, че не се изпълнява вече две години, но в бюджета за 2008 година този процент вече е 4.08 %, а в последното предложение на правителството такъв процент дори не се споменава.
  1. Министър-председателят на РБългария от трибуната на Народното събрание съзнателно, с неподобаващ за поста му ехиден тон  заблуди всички граждани, като каза, че заплатите на учителите ще бъдат увеличени повече от 100% в резултат на направеното от правителството предложение.
  • Да, наистина учителите показаха своите фишове с 300 лв. заплата – сума, която  получават в края на месеца. Но явно министър-председателят не прави разлика между брутна и нетна заплата. Ако нашите искания бъдат удовлетворени, тази сума в средата на следващата година ще стане около 500 лв.  Сами преценете при сегашните темпове на инфлация дали исканията ни са  екстремистки. А правителството ни обещава евентуално тази сума  да стане до края на следващата година 432 лв. И като “бонус” към това предложение са заплахите за съкращения, увеличаване на броя на учениците в паралелките. Само безотговорни хора  биха твърдели, че така ще се повиши качеството на образованието.
  1. Много спекулации се чуха относно исканите от нас 100%.

- Първоначалните ни искания  бяха: 2 х 50 % от 01.10.2007 и 01.01.2008

- Последва отстъпка – 3 х 25 % в рамките на една календарна година

- Направена бе поредната отстъпка – 3 х 20 % от 01.10.2007 , от 01.01.2008 и от 01.07.2008

  • Сблъскахме се с явно нежелание за конструктивен диалог, обидно пренебрежение, склонност към заплахи и подмяна на истинската дискусия за проблемите в българското образование.
  1. Казано беше, че нашите искания са политически, че стачката ни е в съзнателно подбран момент преди местните избори.
  • Не забравяйте, че първите сигнали за недоволството на учителите бяха дадени през месец април 2007 година. Правителството имаше достатъчно време да реагира, но липсата на държавнически подход към афишираното като приоритет образование предопредели тази стачка, а цялото общество видя колко изненадани от нейните мащаби са управляващите.
  1. Чуха се много приказки, целящи да убедят обществото, че правителството милее за съвременното и модерно образование на нашите деца.
  • истината е, че средствата за един ученик се увеличават с фундаменталните 23 % при обявена 13 % инфлация, но и при излишък от 3,5 милиарда лева.

 

              Надяваме се, че всеки българин е убеден в основателността на нашите искания, най-малкото защото те защитават не само нашия професионален интерес. Те са предпоставка за удовлетворяване на обществените очаквания за по-добро средно образование.  За нас дългът към учениците винаги е бил водещ при взимането на решения и отстояването им. Дългът към учениците ни караше да мълчим, да пренебрегваме личните  и професионалните си проблеми, да се надяваме наистина образованието да стане приоритет за тези, които ни управляват. Сега обаче същият този дълг ни кара да крещим нашата истина, която е истина за образованието, а се надяваме, че е истина и за проблемите на цялото ни общество.

Солидарност с нашата декларация до този момент са заявили:

СМГ, НПМГ ”Акад. Л. Чакалов”, 73 СОУ, 23 СОУ, 44 СОУ, 32 СОУ