СИП “Аз и природата” за осъществяване на екологично и здравно образование в III клас

  Резюме

  Осъществяването на системата за непрекъснато екологично и здравно образование дава възможност за реализиране на приемственост, свързана с прехода на децата от предучилищното към началното образование и от началното към средното звено на образование, като се избягва дублирането на знания на едно и също равнище на сложност. Участието на децата в дейностите по СИП, спомага за развитието на техните познавателни интереси и за удовлетворяването на определени потребности от екологични и здравни знания. Дейностите там, свързани с опазване на природата и здравето се провеждат за разширяване и повишаване на теоретичното и практическото равнище на знанията на учениците по тези въпроси. Те способстват за осъществяване на разностранна практическа дейност в тази насока и за разгръщане на широка пропагандна дейност за популяризиране на природозащитните и здравни идеи.

  Екологичното и здравно образование заемат приоритетно място в българското училище днес. Целта е формирането на такава ценностна система у младото поколение, която да доведе до отговорно поведение към околната среда и личното здраве, до изграждането на екологична и здравна култура.

  Формирането на екологично и здравно образование може да се реализира с пълна сила и в СИП по “Човекът и природата”. Дейностите там, свързани с опазване на природата и здравето се провеждат за разширяване и повишаване на теоретичното и практическото равнище на знанията на учениците по тези въпроси. Те способстват за осъществяване на разностранна практическа дейност в тази насока и за разгръщане на широка дейност за популяризиране на природозащитните и здравни идеи. Участието на децата в дейностите по СИП, спомага за развитието на техните познавателни интереси и за удовлетворяването на определени потребности от екологични и здравни знания.

  Децата предложиха СИП-а да се казва “Аз и природата”. Те аргументираха своя избор с това, че всеки един от тях е осъзнал своето място и роля за решаването на съществуващите световни екологични проблеми, на конкретно място, при конкретни условия. По този начин се почувстваха участници, редом със своите връстници по света, в движението за опазване на нашия общ дом – планетата Земя.

  С цел да се разнообразят дейностите в СИП-а, да не повтарят учебното съдържание, както и да се даде възможност за пълна изява на мненията и възможностите на учениците, разработих програма за провеждане на занятията в СИП-а, която бе съобразена с общите социални проблеми, подчинена на регионалните проблеми от стопанско-промишлен характер, насоченост към личностно-индивидуалните и семейно-битовите проблеми и индивидуални интереси на учениците.Тя включва 15 тематични единици, които се реализират през цялата учебна година с група ученици от III клас. Интерактивните методи представляват основа на методическата схема на тези дейности. Използвани като такива са дискусията, различни казуси, групова работа, мозъчна атака, интерактивни игри, ситуации, проектно обучение, изготвяне на изследователски карти и други. Целта е чрез тези методи да се повиши екологичната и здравна култура на децата. Някои от темите на занятията в СИП-а са: “Защо трябва да изучаваме екологията?”, “Човекът и околната среда”, “Околната среда – състояние и опазване”, “Европейският вълк и опазването му”, “Здравословни навици на хранене”, “Хигиена на зъбите и устната кухина” и др. Предлагам на вашето внимание проведените дейности по две от темите, които предизвикаха голям интерес у децата и допринесоха за повишаване на екологичното и здравното им образование. Това е една нова структура, която допълва и разнообразява формите на обучение от задължителната подготовка.

 

  Тема на занятието: Европейският вълк и опазването му

  Целите на това занятие са: като се използват примери от литературата и/или филмите, да се насочи вниманието на учениците към различното отношение към вълците; да се създадат у малките ученици нагласи да обсъдят и разгледат критично въпроси, свързани с опазване на околната среда, като показват информираност и загриженост по съществуващите проблеми. Интерактивните методи, използвани в занятието са: работа в екип, ролеви игри, казуси. Продължителността на занятието не е строго регламентирана и може да бъде около 1 астрономически час.

  На учениците беше поставена задача да потърсят информация за вълка, която да предоставят и обсъдят с останалите от групата на това занятие.

  Ето някои по-интересни факти:

·        Най-много вълци в България има в Югозападната част на страната и в Източните Родопи. Вълците най-често обитават гористите планински райони, въпреки че може да се срещнат в равнините, ако намерят подходящи условия.

·        Вълците живеят на групи, които имат своя определена територия.

·        Вълците се хранят предимно с едри бозайници като сърни, овце и кози, но могат да ядат и почти всякакви дребни животни, например птици, мишки, жаби. В крайни случаи могат да се хранят даже с картофи и плодове.

  След обсъждане и дискутиране на фактите, следва разказ на учителя, който съобщава пред учениците допълнителни неща, отнасящи се до тези животни не само в България, но и в други европейски страни:

  “Вълците са хищни бозайници, които се намират на върха на хранителната пирамида. Вълкът е изчезнал вид вече в 11 страни в Европа и Европейският съюз го обяви за един от особените видове на континента. Европейският вълк се намира под защитата на Бернската Конвенция. Но Република България си запази правото да премахне тази защита, ако прецени, че размножаването е достатъчно голямо и не се нуждае от защита.

  Въпреки, че вълкът е защитен вид в почти цяла Европа, той все още е обект на масов лов в България. Въпреки, че е строго забранено от закона, все още се използват нелегално и отровни примамки за убиването му. В нашата страна все още е законно изземването на малките вълчета от леговищата и убиването им.”

  Тъй като главният проблем по отношение на запазването на вълците е негативното отношение към тях, дейностите, които се осъществиха, са организирани по начин, който позволява:

·        да се вземат под внимание различни мнения за необходимостта от опазване на вълците;

·        учениците да осъзнаят как се формира собственото им отношение към вълците;

·        учениците да изследват отношението към вълците в района, в който живеят.

  Проведените игри и ситуациите, в които бяха поставени учениците, предизвикаха вълнения и емоции. Една от игрите е “Приказки за вълци”. Необходимите материали са химикал и хартия, продължителността на играта е 30 минути. Участниците се разделят на отбори с не повече от пет човека. Задачата е в рамките на определеното време (максимум 15 мин.) да се на-прави списък на възможно най-много разкази, книги или филми, в които да се разказва за вълци. В края на определеното време един представител от всяка група показва направените списъци. Списъците се сравняват и се определят най-известните и популярни примери. Печели отборът с най-много разкази, филми и т.н. (например: “Вълкът и седемте козлета”, “Червената шапчица”; филмът “Танцуващият с вълци” и др.).

  Следващата използвана ролева игра е “Лов на вълци”. Нейна основна цел е да позволи на децата да се запознаят с различните мнения, които съществуват по въпроса за лова на вълци и да формират свои собствени мнения за основа на дадените им знания. Необходими са: карти с различни игрови роли и информационни материални за вълците.

  ОРГАНИЗАЦИЯ:

  За да се даде възможност на всички деца да участват в играта, се възлага всяка от ролите на една малка група. Всяка група трябва да прочете внимателно описанието на ролята върху своята карта и да обсъди реакциите си към тази роля. Нужно е да се разгледат и други мнения, които човекът в ролята, описана на картата, би могъл да има. След 30 минути всяка група трябва да представи възгледите си по отношение на лова на вълци. След това децата гласуват дали ловът на вълци трябва да се прекрати или да продължи.

  Карти с роли от играта:

  Изрязват се отделните карти и се раздава по една на всеки участник или група участници.

  ПОЧИТАТЕЛ НА СПОРТНИЯ ЛОВ

Плащам много пари, за да дойда в планината на лов за вълци. Доставя ми удоволствие да откривам следите на животните и да използвам майсторството си по стрелба, за да ги убия.

·        За мен вълците са трофеи и отстрелването им ми носи престиж.

·        Вълците са опасни същества и аз всъщност върша услуга на местните хора.

·        Ловуването е любимото ми развлечение. Ходя на лов с приятели и прекарваме заедно един приятен ден – ние обичаме природата и като ловец аз съм просто част от естествената хранителна верига.

  ПРЕДСТАВИТЕЛ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОКОЛНАТА 

  СРЕДА И ВОДИТЕ

·        Вълците не са защитени от закона и тяхното убиване не е незаконно, но бихме искали да последваме много други европейски страни и да се погрижим за запазването на вълците.

·        Готови сме да компенсираме всеки животновъд, претърпял загуби поради нападение от вълци.

·        Вълците са важна част от нашата естествена екосистема. Наш дълг е да ги пазим и да осигурим здравословно равновесие в природата.

·        Помагайки за опазването на вълците в България, помагаме за запазването им в цяла Европа.

  ТЪРГОВЕЦ НА КОЖИ

·        Вълците имат красиви кожи, от които се правят чудесни палта и шапки.

·        Знам, че търговията с кожи е незаконна, но от нея се печелят добри пари. Ако не се занимавам с това, не знам как ще се прехранвам.

·        Вълците принадлежат на България и ако ние не извлечем полза от тях, това ще направят други страни. По-добре е парите от вълците да остават в България.

·        Аз плащам на ловците за кожите и по този начин помагам и на тях.

·        Кое е по-важно: животът на хората или този на вълците.

  Чрез предложените игри се предоставиха на децата достъпни начини за осъзнаване на различните въпроси, които вълнуват хората, живеещи в близост до вълчи популации, и там където се провежда лов на вълци.

  След провеждане на това занятие установих, че учениците промениха в положителна посока отношението си към този едър хищник. Това показва, че се е повишило нивото на екологичната им култура и природозащитна дейност.

  Тема на занятието: Хигиена на зъбите и устната кухина

  Основната задача при здравното обучение е децата да персонализират информацията, която учителят преподава, да се научат да вземат решения, осигуряващи им добро здраве. Целта на това занятие е учениците не само да знаят правилата за поддържане на хигиената на устната кухина и на зъбите, а и да ги прилагат и това да им стане навик. Груповата работа и експериментът са интерактивните методи, които присъстват в тази тематична единица.

  При тази тема учениците доразвиват своите знания за зъбите и тяхното значение, както и уменията си да се грижат за тях и да разберат, че това е важно за запазване и укрепване на зъбите. Тези идеи се постигат чрез дейности, в които всяко дете активно участва. Много е важно знанията и практическите умения за предпазване на зъбите да бъдат осмислени и приети с разума и емоциите на учениците като значими за личното им здраве. За да бъде работата по-ползотворна и приятна, учениците бяха разделени на групи. Поставя се задача всяка група да запише кои храни са полезни и кои са вредни за зъбите, както и да предложи начини за предпазване на зъбите. След като всеки участник в групата напише самостоятелно своите предложения на лист, се дава време за обсъждане и дискусия във всяка група. Отговорниците на групите записват общото мнение на екипа върху постери, които представят пред останалите. Всички предложения се коментират и дискутират и се извеждат основните правила за предпазване на зъбите.

·        Не прекалявайте със сладките храни!

·        Не пийте студени напитки, когато ядете топла храна!

·        Пийте повече мляко!

·        Яжте млечни продукти, плодове и зеленчуци! Те укрепват зъбите.

·        Мийте зъбите си след всяко хранене!

·        Използвайте мека четка за зъби, която да се подменя поне два пъти в годината!

  Тези правила се оформят на табло, което се оставя в класната стая.

  Във връзка с темата може да се проведе и експеримент, който да демонстрира как киселините в нашата уста могат да предизвикат нарушаване на емайла и образуване на кариес на зъбите. Експериментът се състои в следното: добре сварено яйце се потапя в чаша със силен оцет. Учениците наблюдават, какво се случва след десет минути и коментират това, което са наблюдавали. Когато се дискутират резултатите от опита, черупката на яйцето се сравнява с емайла на човешките зъби, а оцетът – с киселините, които се образуват в устната кухина. Те нарушават целостта на яйцето. Същото става и с емайла на зъбите ни.

  След този опит, учениците осъзнават, че е необходимо да посещават зъболекаря поне два пъти в годината. Те не бива да се страхуват от тези посещения. При редовните прегледи навреме се откриват зъбите, които са започнали да се развалят. Тогава те по-лесно се лекуват.

  В резултат на груповата работа, правилното изпълнение и наблюдение на експеримента, учениците достигнаха до извода, че личната хигиена и тази на зъбите и устната кухина е от особено значение за един здрав организъм.

  Предложените варианти на работа в СИП-а “Аз и природата” и използваните интерактивни методи, дават възможност учениците по-лесно да се мотивират към различните дейности, избягват се стресовите ситуации, повишава се познавателната активност и желанието за изява на децата.

  В СИП-а “Аз и природата” учениците се включват активно в природозащитна и здравна дейност, съобразена с възрастовите им особености. Те участваха в екскурзии, наблюдения, експерименти, работа с природни материали, с модели на екосистеми, “зелени училища” и др.

  По този начин чрез СИП-а в началния курс се формира екологичната и здравна култура на учениците, възпитава се любов и отговорно отношение към природата и личното здраве, изграждат се основите на природосъобразно поведение и природосъобразен начин на живот. Тези дейности ще продължат и през следващата учебна година в IV клас. Това ще доведе до разширяване и доизграждане на екологичното и здравното образование и ще допринесе за плавната приемственост между началното и средното звено на образование, като се избягва дублирането на знания на едно и също равнище на сложност.