Честит Първи учебен ден,колеги!

Вместо красиви пожелания,реших да споделя с вас една до болка откровена статия за това как се чувства българският учител днес:

www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=75658

И аз Ви благодаря! И нека ни има!





Благодаря Ви, че се борите, учители!


Четвъртък, 15 Септември 2016



Освен всички ученици и трепнещите им родители, освен официалните лица, микрофоните, камерите и отрязаните ленти, освен санираните училищни сгради и освежените салони, те също са важни. Те са най-важните! И те заслужават топлото "Благодаря"!

Уважаеми учители,

Благодаря Ви, че отново започвате с намерени отнякъде сили новата учебна година. Благодаря Ви, че посрещате с усмивка и приятелска ръка своите ученици. Благодаря Ви, че сте готови да се раздавате, да обяснявате, да разбирате и отвръщате.
Благодаря Ви, че се изправихте очи в очи с новия образователен закон, който вместо да Ви облекчи, Ви направи бюрократи. Благодаря Ви, че стискахте зъби, докато нови и нови наредби Ви превръщаха в писари, а не в преподаватели. Благодаря Ви, че си сменихте името на училището без много шум, знаейки колко безумно е това. Благодаря Ви, че ще намерите начин да разкажете на децата учебен материал за две години в една. Благодаря Ви, че няма да го претупате.
Благодаря Ви, че все някак ще се справите с обществените съвети, излишните атестации и актуализирането на учебните планове, но без нови учебници. Благодаря Ви, че каквото и да ви накарат "отгоре", го изпълнявате съвестно, защото знаете, че друго просто не е възможно. Благодаря Ви, че издържате!
Благодаря Ви, че отново ще воювате за интереса на заспалите мамини синчета в клас. Благодаря Ви, че ще давате всичко от себе си за ученици, които не го заслужават. Благодаря Ви, че ще насърчавате умните и ще крепите изоставащите.
Благодаря Ви, че ще сте там, в класната стая, всяка ранна утрин, дори грипави и умалели, защото просто няма колега, който да Ви замести. Благодаря Ви, че ще оставате в междучасията заради любопитните лица. Благодаря Ви, че ще проверявате до никое време контролни, заспивайки над листовете хартия.
Благодаря Ви, че ще вкарвате в правия път тарикатите и ще прощавате на безотговорните. Благодаря Ви, че ще ги наказвате и ще им се карате. Благодаря Ви, че ще рискувате и поемате на гърба си обвинения и нападки от капризни родители и мрънкащи тийнейджъри.
Скъпи учители,
Благодаря Ви, че се борите и устоявате. Благодаря Ви, че заставате срещу цялата порочна система, която всекидневно се подиграва с вас и парадоксално калява духа Ви. Благодаря Ви, че я надвивате в постоянството си и давате най-доброто от себе си, за да има днес и много разумни хора в нашата България.
Благодаря Ви, че стоически приемате униженията, болките, необоснованите критики и обидите. Благодаря Ви, че не отвръщате и пазите достойно името си.
Вие сте герои с тебешир и маркер в ръка. А героите водят битки.. И ги печелят! И името им се помни, докато го има света!

Снимка: Националният учителски събор на 19.06.2016 г.