Честит Антоновден!

Честит празник на всички именици!

"Народът в България чества Антоновден на 17 януари за предпазване от болести. Жените правят и раздават питки, намазани с мед или маджун. Това честване е свързано с народната представа за Свети Антоний като покровител на чумата и всички болести изобщо. В народния светоглед на българите Свети Антоний и Свети Атанас са тясно свързани - счита се, че са двама братя-ковачи и някъде (Поповско) празниците им се означават с общото название сладки и медени; а в Пиринско се вярва, че всички болести се събират на Антоновден, а на следващия (Атанасовден) тръгват по хората. В Разградско (където празникът е известен и като Лелинден заради табуираното име на болестта - леля)има обичай две медени питки да се дават на съседи, а третата остава на тавана за чумата ("за лелята", за "боля̀та"). На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка". Антоновден и Атанасовден 18 януари са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

Именници са Антон,Антония - (старо римско родово име,означаващо "безценен,неоценим,който няма цена"), Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Донка,Доника, Дона, Тончо, Тонка, Тонко , Тони , Тоня." http://bg.wikipedia.org/

Честит празник на много близки на сърцето ми именички -

antoineta, Tony, Dimi

Честит имен ден, момичета!  Бъдете непознати, за да сте интересни, бъдете недостъпни, за да сте желани! Ако говорят нещо лошo за вас, не се ядосвайте! Щом говорят, значи завиждат, а щом завиждат -  значи има за какво. Знайте си цената, но не се продавайте! Пожелавам ви  това от все сърце заедно с много здраве , щастие, късмет и любов!