Училище-мечта... Състезание-мечта или просто ИТ Знайко

Случи се! Най-после... Доживяхме не просто състезание по ИТ, а едно истинско състезание. Чудесна идея, реализирана с желание, с мисъл, със сърце – в името на децата. Три дни... Три прекрасни дни, в които почивката беше само през нощта и то ако сърцето можеше да се успокои след емоциите от деня.

Ден Първи

Пристигаме в Търново и се отправяме към комплекс „Момина крепост”. Организаторите са там, но ни посрещат не само те, а дори управителят на комплекса. В очите му се чете желание всичко да е идеално и да няма разочаровани. Говори с такъв плам за базата, че чак в очите му играят пламъчета.

Имаме свободно време и се отправяме за туристическа разходка из болярския град. Първата ни спирка е църквата „Св. Четиридесет мъченици”. Екскурзоводът, младо момче, просто чакаше да му задам въпрос, за да започне словоохотливо да обяснява историята на църквата. Не защото това му е работата, а защото му е приятно да разказва. И го прави чудесно... Продължаваме към Самоводската чаршия. Ако не знаете как се прави кадаиф, там е мястото да разберете. Следва паметникът на Асеневци, Художествената галерия, сградата на Турския конак, в която е подписана Търновската конституция.

Връщаме се в комплекса, защото трябва да се включим в събирането на дърва и подготовката на лагерен огън. Докато ентусиазираните татковци подреждат събраните от децата дърва, аниматорът подготвя озвучаването за вечерта. След вечеря децата са поети от него и се отдават на двучасова щура забава (докато стане жарта). Следва изненада!!! Наденичка на шишJ)))))) Аниматорът не пропуска да напомни на хлапетата къде да изхвърлят пластмасовите чинийки, за да остане гората чиста. След тези емоции е трудно да се заспи, но трябва да сме свежи за състезателния ден.

Ден Втори

Започва съвсем прозаично... със закуска. Но това е най-спокойният момент за деня. След кратка почивка, децата се отдават на организираните занимания. 1 клас – състезателен тур, 2 клас – работа в екипи.. 3 и 4 клас се забавляват – катерене по стена и спускане с тролейче над езерцето (с професионален инструктор).

Следва обяд и смяна на местата – състезание за 3 и 4 клас, забавления за малките. Из целия комплекс щъкат родители и деца и се чува весела глъчка. Приятно, интересно, забавно...

Организаторите на състезанието показаха, че сътрудничеството между учители и родители може да направи чудеса. Щастливите детски муцунки бяха свидетелство за истински емоционален взрив в малките душички. Създадоха се приятелства. Натрупаха се спомени, които дълго ще разтуптяват детските сърчица. Когато се чувстваш обгрижван, когато си обсипан с внимание и любов, няма начин да не си щастлив.

Вечер на таланта!!!

Опасявам се, че думите ми няма да стигнат, за да разкажа и за тази част от програмата. Как пък се случи да едно место да са събрани толкова талантливи деца??? Актьори, певци, музиканти, танцьори, акробати... фойерверк от надарени българчета.

Последва награждаване за победителите. Е, имаше и сълзички в нечии очи... И все пак децата поздравяваха победителите. Доказаха, че не изпитват завист!

Ден Трети

Разходка из Арбанаси... Заедно!!! Много хубава е тази дума „заедно”, когато става въпрос за единство родител-дете-учител. Снимки, снимки, снимки... Но спомените, те ще останат в сърчицата на децата.

Щастлива съм, че участвах в Първия национален кръг на ИТ Знайко!

А организаторите??? Руми Папанчева, Краси Димитрова, Ангел Ангелов, Красимир Харизанов, Искра Пеева, Яна Маврова... (ако пропусна някой, моля за извинение). Накъдето и да се обърнеш, виждаш някой от тях... Как го правеха така и не разбрах. Бяха навсякъде и следяха всичко да бъде перфектно. И то беше. Такъв екип са, че се разбират само с поглед. Хора от една порода, в най-прекрасния смисъл на думата. И добре, че са такива, за да ни научат за пореден път как може и как трябва да се работи. За децата на България!

 

Честито на всички победители:

  1. Дечицата от гр.Левски – едни чудесни малки пчелички на Роси Георгиева, а и големите второкласници на Галя Любенова
  2. Детенцето на Стефка Обрешкова, което освен че получи специална награда за техническа трудност, показа как умее да танцува.
  3. Неуморната Таня на Пепа Кибритева, която накрая се разплака от солидарност със съучениците си, които не бяха в челната тройка.
  4. Актьорите на Рая Барбулска, които с изпълнението си на „Медената питка” обраха овациите на публиката.
  5. Прекрасната малка Терезка, на Роси Величкова, която показа как прекрасно свири на йоника.