"Приятелство, толерантност, красота" и ... Националният ни празник

"Приятелство, толерантност, красота" и ... Националният ни празник... Могат ли да се съчетаят в един ден?

Реших с децата от класа да отбележим подобаващо Националния ни празник - да отдадем почит и уважение на геройски загиналите за свободата на родината ни.

Нека ви припомня някои факти...

"След преминаването на Дунав, руската армия била разделена на три отряда: Източен, Западен и Преден. Източният отряд от около 70 000 души имал за цел да неутрализира силните турски гарнизони в района на четирите крепости Русе, Силистра, Шумен и Варна. Западният отряд от около 35 000 души се насочил към Видинската крепост. А Предният отряд от едва 12 000 души под командването на ген. Йосиф Гурко трябвало да настъпи към Търново, да овладее старопланинските проходи и да не допусне преминаването на турски войски от Южна в Северна България. Именно към Предния отряд било зачислено и българското опълчение.

За броени дни Предният отряд освобождава старата българска столица, прониква в Южна България пред Хаинбоазкия проход и освобождава Казанлък и Стара Загора. Срещу руските воини и българските опълченци обаче се насочва 40-хилядната армия на Сюлейман паша, която има за цел да се прехвърли на север от Балкана и да подсили турските сили там.

На 19 юли 1877 г. Сюлейман паша нападнал Стара Загора. Българските опълченци получават своето бойно кръщение в последвалото неравно сражение. В един ден пет знаменосци отдават живота си в защита на Самарското знаме!!! Стара Загора пада отново в ръцете на турците. Градът бил сринат до основи, а населението - подложено на невероятни жестокости.


"Самарското знаме,"(1911 г.) худ. Ярослав Вешин.

Опълченецът Никола Корчев (на картината) е един от бранителите на Самарското знаме в боя при Стара Загора. Когато вижда, че сам командирът на отряда подполк. Павел Калитин пада убит в защита на бойната светиня, Корчев грабва знамето, дръпнал плата от дръжката и го скътал под куртката до гърдите си. Така то било спасено и не пада в плен."  http://bulgarian-kuber.blogspot.com/2006/03/blog-post_114131605744682194.html

Сигурно са ясни мотивите за избора ми на Стара Загора (на 43 км е от Димитровград). Да обясня ли как пътуването ми с децата  до този град се връзва с темата на новия проект "Приятелство, толерантност, красота" или вече се досетихте?

П.П. Докато си уреждах документите за екскурзията в РИО-Хасково, се видях и със zlatna (Златка Атанасова). Помолих я да ми вземе разрешителното от РИО и да ми го изпрати, за да не пътувам отново... Златенце, златно момиче - БЛАГОДАРЯ ТИ за спестеното време!