Проект ENERGY PATH - нов и забавен начин да научим децата що е енергийна ефективност

Много редовно чета общност "Образование", но никога не съм посмявала да напиша нещо тук. Но ето, че и този момент дойде. От известно време работя по един европейски образователен проект и имам много чест контакт с училища и преподаватели. Реших да ви разкажа за него, но тъй като явно съм малко мързелана, направо ще ви копирам текста на статията по проекта, която излезе в ноемврийския брой на сп. "Енергиен наблюдател". Мисля, че там нещата са описани достатъчно точно и става ясно за какво иде реч. Така, че....приятно четене.
 
Проект
ENERGY PATH

Нов модел за обучение на младите поколения в областта на енергийната ефективност

Проектът „Електронна образователна платформа за новите поколения в областта на устойчивата енергия” (ENERGY PATH) се разработва в рамките на програмата „Интелигентна енергия за Европа” с участието на представители от 9 страни. Ръководител на проекта е компанията Domènech e-learning, с главен офис в Барселона, и заедно с компанията Besel от Мадрид и брюкселската енергийна агенция ABEA са част от изпълнителния комитет. В проекта участват енергийни и образователни агенции от Гърция, Франция, Италия, Великобритания, Норвегия, Словения и България. От българска страна партньор по проекта е Агенцията по енергийна ефективност.

Основната цел на проекта е чрез образователно и международно сътрудничество и разпространение на най-добрите практики да се повишат знанията на младите хора относно рационалното използване на енергията и на различните възобновяеми енергийни източници. Така посредством разработване и използване на висококачествена информация и съвременни комуникационни средства ще се осигури социална ангажираност на местно, национално и европейско ниво към проблемите на устойчивото развитие.

Проектът ENERGY-PATH е в съответствие и с целите на Плана за действие за енергийна ефективност на Европейската комисия, представен през октомври 2006г. Планът за действие съдържа пакет от 10 приоритетни мерки, които обхващат широк кръг от рентабилни инициативи за повишаване на енергийната ефективност. Една от тези дейности е свързана с промяната на енергийното поведение и повишаване на осведомеността на населението по въпросите на енергийната ефективност. Конкретно за нашата страна с осигуряването на надеждна и достъпна информация за технологии и техники, използващи конвенционални и възобновяеми енергии, ще се подпомогне изпълнението на целите на разработения и приет на 04.10.2007 г. от Министерски съвет Първи национален план за действие по енергийна ефективност 2008-2010 г.

Проектът ENERGY-PATH е насочен към учениците от последните три класа в гимназиалното образование, като има и важната задача чрез тях да бъдат информирани и по-широк кръг целеви групи с отношение към промените на поведението в енергийното потребление, като родители, приятели и роднини на младежите.

Учебните материали ще бъдат представени чрез оригинална е-образователна платформа, позволяваща на учители и ученици да работят он-лайн и да имат място за обмен на идеи, добри практики и новини. Платформата е базирана на open source технология, и позволява за пръв път онлайн осъвременяване на съдържането и образователните ресурси.

Агенцията по енергийна ефективност има сключени споразумения с 14 училища от София, Перник, Казанлък и Плевен. Педагозите и учениците от тези училища в специален въпросник посочват своите нужди, възможности и опасения. Обобщението на въпросниците на българските училища е подготвено от АЕЕ и изпратено на координатора на проекта, за да послужи като основа за разработването на образователния пакет, който да бъде адаптиран към европейската енергийна рамка и към местните условия в нашата страна. Съдържанието на платформата – теоретични модули и интерактивни упражнения е преведено на български език и адаптирано към ситуацията в България и образователните нужди на учениците. Децата ще имат възможност да контактуват и обменят идеи както със своите връстници в България, така и с учениците от останалите страни, участващи в проекта.

Разработените теоретични модули са четири – „Енергия”, „Възобновяеми енергийни източници”, „Енергийна ефективност” и „Транспорт и мобилност”. Всеки един от тях представя по подходящ начин всички важни въпроси, свързани с енергията и енергийната ефективност, както и проблемите, пред които е поставен света. Към всеки от теоретичните модули са разработени от експерти на АЕЕ материали, които илюстрират българската ситуация и по този начин децата ще се запознават с това което се прави в България в областта на енергийната ефективност. Едновременно с теоретичната част от електронната платформа, координаторите на проекта са включили и много интерактивни упражнения, свързани с всяка тема. Така се създават условия учениците да могат да проверяват своите знания по модерен и забавен начин. Безспорно особено ценна е възможността за контакт и обмен на идеи между учениците и учителите във всички участващи страни чрез предвидените в платформата форуми и блогове.

Този проект ще допринесе за сваляне на бариерите, произтичащи от неосведомеността относно различните възобновяеми енергийни източници, енергийната ефективност и мобилността и ще постави началото на промяна в мисленето на обществото ни, като започне с най-важните – децата. Проектът ENERGY PATH ще създаде връзки, ще популяризира и ще съдейства за насърчаване на този нов за България тип енергийно обучение и така тези толкова важни предмети да бъдат включени в бъдещите учебни планове.

 Училищата, партньори в проекта са:

Софийска гимназия по електроника "Джон Атанасов" – София

Професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" – София

Професионална гимназия "Иван Хаджиенов" – Казанлък

Професионална гимназия по хладилна и топлинна техника "Карл фон Линде" – София

Професионална гимназия по екология и биотехнологии "Проф. д-р Асен Златаров" – София

Професионална гимназия по енергетика и минна промишленост "Христо Ботев" – Перник

18 СОУ "Уилям Гладстон" – София

1 СОУ "Пенчо П. Славейков" – София

55 СОУ "Петко Каравелов" – София

Национална финансово-стопанска гимназия – София

Технологична професионална гимназия"Мария Кюри" – Перник

Професионална гимназия по механоелектроника „Н. Й. Вапцаров” – София

Професионална гимназия по строителство и енергетика – София

Професионална гимназия по мениджмънт и хранителни технологии - Плевен