Национална среща „Чиста, вкусна и социално отговорна храна за българските деца“

ПОКАНА

 

За участие в Национална среща

„Чиста, вкусна и социално отговорна храна за българските деца“,

 

Място: София, Международен Изложбен Център,

бул. „Цариградско шосе“ № 147

Дата: 12.11.2010

Начало: 9.00 – регистрация на участниците

Организатори: Асоциация на конвивиумите на Slow Food в България, Slow Food International

Контакти за записване: Цонка Димитрова,

Краен срок за записване: 18.10.2010 г.

 

 

Уважаеми колеги,

 

Асоциация на конвивиумите на Slow Food в България съвместно със Slow Food International и Международен изложбен център - гр. София организират среща „Чиста, вкусна и социално отговорна храна за българските деца“. Срещата е част от проект “Европейските училища за здравословна храна”, финансиран от ЕК – ГД „Земеделие и развитие на селските райони. На нея ще бъдат представени постигнатите резултати, ще бъде споделен натрупания опит, както и трудностите, които възникват. На вниманието на българските учители ще представим българското издание на образователния пакет За произхода на вкусовете.

Бихме искали да поканим всички свои колеги, които са работили за подобряване на културата на хранене и информираността на децата да споделят своя опит и успехи. Така, с общи усилия ще изградим в България мрежа от училища, работещи за въвеждане на практика за доставяне на чиста и здравословна храна директно от фермата в училищния стол и ще допринесем за създаването на едно младо поколение от активни потребители, за които произходът на храната е от водещо значение при техния избор.

Храната на децата е наша грижа и отговорност. Дали те ще растат здрави и с правилно отношение към това което ядат, зависи и от нас . Не е достатъчно само да забраним „нездравословните” храни в училищните лавки, тряба да дадем на учениците ни право и възможност за информиран избор.

Slow Food e неправителствена, еко-гастрономическа организация, основана в Италия. Целта й е да предотврати изчезването на местните кулинарни традиции и да събуди интерес у хората към качествената храна, нейния произход и връзката й с общностите, които я произвеждат.

Една от мисиите на Slow Food е да убеди хората, че храната не е просто ежедневна необходимост, а че ние имаме правото на качествена и вкусна храна всеки ден като по този начин се грижим и за нашата планета. Slow Food постига това с проекти, включващи уроци в класната стая, посещения при производители, семинари за възпитаване на вкуса, подобряване на условията в училищните столове.

Част от цялостната концепция за възпитаването на вкуса е проектът Slow Food в училищния стол: европейска училищна мрежа”, който започва през 2009 г. в 7 страни: Белгия, България, Франция, Ирландия, Италия, Латвия, Великобритания (Северна Ирландия). Крайната цел е всички европейски страни да се присъединят към тази мрежа.

Всяко училище, включено в проекта, ще работи основно за възпитаване на вкуса у децата на базата на разработения от Slow Food образователен пакет „За произхода на вкусовете. По този начин ще се разширят познанията на децата относно храната, която консумират, какъв е нейният вкус, от къде произхожда и как се произвежда. В училищата ще се положат усилия за подобряване на качеството и устойчивостта на техните столове, управлението на храната, търговете за снабдители, запазването, приготвянето, сервирането, както и управлението на отпадъците от столовете.

Първите две училища от България, включени в проекта са 55 СОУ «Петко Каравелов» в София и ОУ «Георги Бенковски» в  с. Черни Вит, обл. Ловеч.

Искрено се надяваме да осигурите присъствието на учители от Вашето училище и по този начин да засвидетелствате желание да станете част от “Европейските училища за здравословна храна”

 

Организаторите поемат разноските по материалите за срещата, осигуряване на лектори и кафе-пауза.

 

С уважение:

 

Цонка Димитрова

/Координатор училищни дейности

Асоциация на конвивиумите на Slow Food в България/