Да се запознаем

Ще ми се да споделя с вас нещичко относно моето име. Та както някои знаят /други не, но в момента разбират/, аз съм Вега. Ако желаете някаква по-подробна информация относно произхода на името - моля, чувствайте се свободни да си я направите. Батко Google знае всичко ;)

Замислете се обаче колко кратичко и семпличко е названието ми. Четири буквички В, Е, Г и А... Нищо сложно нали?!? Тогава защо, аджеба, никой никога не ги разбира?!? Защо винаги трябва да ме наричат ВеРа, ВеДа, ВеНа, ВеЛа, ВеТа, ВеСа, ВеКа /хммммм.../ и Ивета по дяволите! Толкова ли е сложно хората просто да си съсредоточат скапаното внимание и да чуят, че не случайно го произнасям отсечено, отделяйки особено внимание на натъртването на последната сричка, и по-специално в ясното изреваване на Г-то! Дори в старият ми задграничен паспорт ме бяха писали Вера... Жалка и неграмотна работа!

Мога да си се възмущавам още, но май няма смисъл. Затова пък ще ви представя някои от любимите ми реакции при запознанство с мен. Условно съм ги разделила в 3 групи. Дори и примерчета ще ви дам - да видите с какво се сблъсквам всеки ден.

Най-често срещаният тип е опулването, придружено с неразбиращо свиване на раменете:

-Здрасти, аз съм Вега.
-...?!? /Оставам ги безмълвни хората еееей/

-Здрасти, аз съм Вега.
-МОЛЯ? К'ВО? /Тия поне си мислят, че грешката е в тях, но доста викат, което е изнервящо

-Здрасти, аз съм Вега.
-Ма ти сериозно ли??? /Не пич, усмихнато! Винаги се усмихвам, когато се запознавам с някой!/ 

Втора група са симпатягите, които по някакви неведоми пътища са успели да схванат всички букви и правилното им разположение. И точно когато са ми се вдигнали в очите, те решават да направят някое адски остроумно коментарче... Идея нямам дали си мислят, че така изглеждат "мноо яки", обаче ако само си направят труда да поразсъждават съвсеееем мъничко, ей така, просто заради самото усещане от мисловния процес, щяха /искрено се надявам/ да се усетят, че за 23 год. съжителство с това име съм се наслушала на всякакви плоски шегички.

-Здрасти, аз съм Вега.
-Ебаваш ли се с мен? /Не, пишки си правя, ако се ебавах щях Мария да кажа пък!/  

-Здрасти, аз съм Вега.
-Ама само Вега или Сюзън Вега? /ОК, хвана ме! Ще ти дам автограф и това ще бъде нашата малка тайна... Става ли.../

-Здрасти, аз съм Вега.
-Ееееее! А играла ли си някога Street Fighter? Имаше там един Вега... /Ееееее! А скоро да са ти вадили оченце?/

-Здрасти, аз съм Вега.
-А знаеш ли, че имаше едни радиатори Вега? /Ми всъщност не знаех, ама благодаря, че всички са така любезни да ми го съобщават, мислейки, че са първите. Така научих, че имало още цигари, касетофони, обувна фабрика... На далавера съм...май.../

С нескрита радост в очите ще добавя и новаторите тук. Дълбок поклон пред всички тях.

-Здрасти, аз съм Вега.
-ААААУУУУУ! Има един нов хотел "Вега", много готин... Случайно да имате нещо общо??? /Оффффф... От мен да мине - изпроси си го. Иди там и кажи, че имаш безплатен уикенд плюс всички екстри, които могат да ти предложат. От... собственичката!/

Трета група са многознайковците. Не, че им се дразня нещо, но някой слънчев ден ще направя някой от тях главен герой на в-к "Нощен труд"!

-Здрасти, аз съм Вега.
-А знаеш ли, че има и звезда Вега? /А СТИГА БЕ!!! Сериозно??? Много мерси, че го сподели с мен./

По този модел има дори и вариации. Предупреждавам, че това е въпрос задаван често с особено тържествуващ блясък в очите, от хора, които са решили, че това е момента да блеснат с гениални познания в астрономията.

-Здрасти, аз съм Вега.
-А какво можеш да ми кажеш за звездата Вега? /АДСКИ МНОГО НЕЩА /

-Здрасти, аз съм Вега.
-Да бе!
-Съвсем сериозно.
-Лъжеш!
Тук, за да избегна понататъшни разправии и повдигане на съдебни дела си показвам личната карта, след което следва:
-Е кой, нормален човек би си кръстил детето Вега???
В повечето случаи успявам да устоя на моментния порив за разбиване на носа или най-малкото лошо посинено око, но да си призная - НЕ СЕ УДЪРЖАМ ВЕЧЕ!

Последния компонент върху който искам да наблегна са производните и умалителните на Вега. Звателната форма Вего - няма лошо, родителите ми ми казват Веге, понякога съм Вегенце - допустимо е, но някои хора наистина се омазват:

Вегас, Вегс, Вегси, Вегинка, Веголин, Вегище, Вегуша, Вегалия, Вегето, Вегър... и още много. 

Та за финал мога само да ви приканя да уважавате имената и приносителите им. Някои от нас не се вписват в стандартите, но това не означава, че трябва да се опитвате ни побъркате. Ако все пак ви е срам да ни наречете по име, забравилите сте как се казваме, членувате в секретна организация, забраняваща използването на истинска самоличност или религията не ви позволява да го направите - това не е наш проблем - оправяйте се!