Ghost Rider

"Призрачен ездач" а.к.а. Ghost Rider

С: Никълъс Кейдж, Ева Мендес, Питър Фонда

Не особено високите ми очаквания се потвърдиха, но не мога да кажа, че скучах. Едва ли някой може да очаква кой знае колко от поредния (и едва ли последен) екранизиран комиксов мъжага. Само дето този Skeleton Warrior не е класическият мъжага Laughing

Първо - за всеки не-американец, който не е прекарал детсвото си, преживяйки хамбургери с кола и премятащ гланцирани комикси с най-разообразни пичове, в този филм няма нищо привличащо.

Най-голямата му реклама в случая е участието на Никълъс Кейдж като образ и Ева Мендес като ходещо деколте.
Макар че "ролята" й не е много повече от споменатото деколте, тя е приятна за гледане.
Самият Кейдж също не се напъва ни най-малко да внася драматизъм, патос или нещо подобно - явно му е ясен замисълът на филма и не се превзема като лигавия Бен Афлек (справка - Daredevil) - просто дава на подрастващите американци по-жив (хъмм) образ на любимеца им с топящия асфалт мотор. И толкова.

Сюжетът е плосък и не просто предвидим, а праволинеен като слънчев лъч, но така и трябва. Щом и Спилбърг го подкара през просото, какво остава за г-н Марк Стивън Джонсън, който освен режисьор е и сценарист на филма - много дини под една мишница, мда.

Идеята за Дявола като относително честно играещ джентълмен, изигран от Питър Фонда, ми хареса. Хареса ми и бунтовният му син с неговия палав начин за справяне с проблемите. Основната "сюжетна линия" за някакъв договор с някакви лоши хора обаче по-добре да не се споменава.Защото самият сценарист явно сам си е издърпал ушите, виждайки, че много ще задълбае в окултизма, развивайки тази иначе приятна тема, и я е оставил за после (тоест за никога).

Нивото на "окултизъм" е горе-долу равно на това в "Гумените мечета", без всякакви претенции за изчерпателност. Репликата е - "Ако се случи това и това, лошите ще "bring Hell on Earth". Колко му е.

И въпреки всичко това филмът не ме подразни - една лека дъвка за мозъка, отлични ефекти (това със зъбите на дяволите ми хареса, ей!),чудодейната способност на Кейдж да бъде еднакво ефективен както като Юри Орлов, така и като Джони Блейз, приятната външност на Ева Мендес и свежите лафове на горящия череп - "Youuu... innocent!" - ме накараха да не съжалявам и аз за изгубеното време и вложените пари.

Оценка - 7/10