Интегрирането на ИКТ при обучението в начален курс

Здравейте колеги!

Тук съм поради много причини, но най-главната е получената гореща покана  от съмишленици по темата за интегрирането на ИКТ в начален курс.

След като наколко години чакахме да получим указания как да се водят часовете по СИП  ИТ в начален курс през това време взеха, че излезнаха няколко учебни помагала, напари се Учебна програма, а МОН вкара изучаването на ИТ в задължителната подготовка. Това добре. За съжеление обаче до този момент никой информатик не знаеша как да води тези часове, изпадаше в ужас и се спасяваше индивидуално. Чак в последствие се направиха курсове във ФМИ за методични указания и преквалификация на началните учители.  Стратегията на Министерството за въвеждане на информационните технологии във всички структури на родното ни образование е категорична и всички даскали трябва да се приспособяваме. Виждем, че Вие тук не си губите времето. Страхотни сте! Вашето творчество изразено в разработените интерактивни уроци чрез използването на презентации и др. са полуготова методика за такъв вид обучение. Именно с това се занимавам и аз. С колеги от ФНПП при СУ се опитваме да модилераме структура на урок, в който се използва ИКТ ресурс /презентация, анимация, програмен продукт и т.н./ от методична и дидактична гледна точка. Повечето от Вас вече работят сами по този въпрос без насоки, но нашето умомъдрение би било полезно за всички останали, които не са се сблъсквали с проблема да ползват ли РС в час или не, а действителността ги притиска в ъгъла.

Ако има интерес по тази тема на драго сърце ще се радвам да споделите, ако се разработи такава методика на какво да се обърне внимание, от какви насоки имате нужда Вие самите и достатъчни ли ще са Ви моделирането и структурнирането на аспекти за провеждането на урок с помощта на ИКТ или трябва и още нещо ...