Европарите за кръжоци може да свършат до януари

Парите за кръжоците в училище могат да свършат още в края на първия учебен срок. По проект "Успех" има бюджет от 94,4 млн. лв, от които до момента са разплатени 58 млн, съобщи зам.-министърът на образованието Иван Кръстев, цитиран от "Сега".

Има обаче още над 10 млн. лв., които чакат да бъдат одобрени за разплащане. На практика само за месец са платени около 18 млн. лв., тъй като към края на юли плащанията бяха за 40 млн. лв", съобщава още Кръстев, който отговаря за еврофондовете във ведомството.

Той обаче е категоричен, че средства ще се намерят, дори и първоначално предвидените да не стигнат.

Стартът на проекта се забави и той започна чак през втория срок на учебната 2011/2012 г. Породиха се съмнения дали парите ще бъдат усвоени до края на 2014 г. Затова бюджетът му бе намален с 5.6 млн. лв., които бяха пренасочени към други схеми.

В същото време на родителите се налага да плащат допълнително за частни уроци по различни предмети и спортни занимания на децата си, макар че учителите биха могли да развиват интересите им с евросредства.

Още през първия срок, в който "Успех" действа, към схемата е заявен огромен интерес, отбелязва "Сега".

В повече от 13 000 извънкласни форми участват над 150 000 ученици още при старта на програмата. За миналата година пък броят на учениците е близо 180 000, а формите на извънкласна дейност - 15 500.

http://www.teacher.bg/Article/Details/39088?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook