Пишете ли правилно?

Бях на интервю за работа. Последните месеци се сблъсквах с какви ли не работодатели и какви ли не абсурдни условия на работа, но сега ще ви разкажа за едно конкретно интервю.
Мястото на работа беше кантора на частен съдебен изпълнител. Влизайки в наетия апартамент, пригоден за офис, ме лъхна гъст цигарен дим. Помолиха ме да изчакам малко в неуютния коридор и след 10-ина минути ме поканиха на събеседване. Работодателите бяха семейство и започнаха да ме "разкостват". Аз съм си смела и не се притесних особено, беше ми интересно. След като жената назова двете изисквания, на които много държи, ме запозна със същината на работата.

Водят се всевъзможни архиви, входящи и изходящи пощи и какво ли още не. Както тя самата обясни "Всяко нещо, което се случва, се описва на поне 3 места". След като се запознах лично с папките, грижливо подредени по всевъзможен ред, и всички отчетни книги, седнахме да ме изпита по правопис.

Ето тук беше най-интересната част. Написах на един лист 2 изречения, продиктувани от нея, но от онези адвокатските, дето едвам долавяш смисъла, камо ли да ги повториш. След което жената ме помоли да си открия едната грешка, която бях допуснала. Беше много забавно, като на изпит по български език. Оказа се, че бях написала два пълни члена в едно изречение, което е недопустимо. После бях изпитана по бързопис на клавиатурата. Този път допуснах цели две грешки. Едната обаче лично аз не си я броя, защото беше на дума, която не бях чувала и не познавах като смисъл.

Имах се за добра по правопис, но след този неочакван тест вече съм убедена, че пиша по-правилно от една огромна част от населението. Особено с навлизането на форумите и начина да се пише на български с латински букви се появиха какви ли не изгъзици на българските думи. Успоредно с писането на латиница из Интернет пространството и смс-съобщенията, се популяризираха едни доста неприятни грешки в начина на писане на някои думи. Например доста често срещано е да се напише съжЕлявам или кАде. Което е напълно грешно, но ако се повтаря все повече ще вземе да се приеме за правилно един ден. Езикът и правописът, както и всичко друго, също търпи промени и развитие. Та лично за мен е ужасно неприятно да попаднеш на нещо написано неграмотно. Оказва се доста голям процент от средно-статистическите граждани (да не говорим за селяните) са с ниско ниво на грамотност. Фрапиращо!

Та след всичко това, явно отговарях на условията, получих и предложение за мястото, със заслужаваща искрена завист, заплата от 400 лв. Ха!

 

из: http://www.bgreporter.com/index.php?n=read&id=13849