За птичия грип, дупките и чувала.

     Да започнем с дупките, че са ми най-пресни. Ония същите, по пътищата. Безинтересно, нали? Не е новина. Свикнали сме и си траем. Да де, мърморим си на маса, ама толкова.

Снимките  са направени около 18 часа на 28 феруари 2006-та, тоест преди малко. На отсечката Кирилово - Сладък Кладенец. Извинения за лошото качество, правени са в движение и не разполагам с фотоапарат в момента.


 Дъжд вали от 2 дена - слабо и накъсано, повече гадно, отколкото сериозно.  Уточнявам, за да не ревне някой "Ама то от дъжда, нали се сещаш". Ами не, не се сещам. Сещам се, че една отсечка от пътя с дължина около километър е практически непроходима за леки автомобили.
 Достатъчно ясно се вижда и така наречената отводнителна система, и просточкия факт, че проблема изобщо няма да съществува, ако някой си направи труда да изчисти натрупаната отдясно кал. За ей такива именно дреболии плащаме винетна такса. Другата дреболия, която остава скрита от трийсетината сантиметра вода, са дупките. Някои от тях с дълбочина до 15 сантиметра. Как сте с математиката? А с устройството на автомобила?
 За незапознатите ще поясня: шансовете лек автомобил, нагазил 45 сантиметра вода да се измъкне невредим са близки до нулата. Най-често се стига до викане на трактор (това, ако имате работещ мобилен. Ами ако нямате?) плюс ремонти на стойност межди 100 и 500 лева по текущи цени. За наводненото купе даже няма и да споменавам - долния край на вратата на повечето леки коли е на 20-25 сантиметра.
 След малко ще се върнем на темата от една по-различна гледна точка.

 Сега за птичия грип и какво общо има с дупките и с чувалите.
  Доста ме заинтригува публикацията "Има ли птичи грип" на Dimiter. И започнах да питам. Резултатите:
  
    1. Птичия грип сам по себе си съществува. Проверено и доказано.
    2. Вируса на птичия грип е крайно неустойчив.
    3. За домашните птици е смъртоносен.
    4. За да се зарази човек с птичи грип, се налага да е много упорит. Подробности  по-долу.
    5. Вируса не се предава от човек на човек.
    6. Няма 100% потвърждение, че някой някога е умрял именно от птичи грип. Всъщност, няма никакво.

 Малко разяснения по четвърта точка.  "Много упорит" означава, че се налага въпросния кандидат-заразен :
 1. Да намери птица, болна точно от тази мутация на вируса, която теоретично е опасна за хората.
 2. Да е много болен от обикновен грип (който има доста познати мутации сам по себе си и съвсем реално е смъртоносен ).
 3. Да изяде птицата сурова, или поне да я оближе (не повръщайте) много внимателно и да изпие кръвта и, по възможност на малки глътки. Не, не се шегувам.
 4. Да не умре от нещо друго, преди да е успял да се зарази с птичи грип.

 Сложничко, нали? При това няма гаранция, че опита за заразяване ще е успешен.

 И какъв е извода? Както  Dimiter в гореупоменатата статия и много хора в коментарите към нея, както и Entusiast по-рано в "Ей сега се почна" са отбелязали, всичко твърде много намирисва на умишлено всявана паника и отвличане на вниманието.

 Дори и от същите тия дупки и езера по пътищата, за които споменах преди малко. Или от проблемите около подялбата на подземните ресурси на страната между властимащите и властискащите. Или нещо по-делнично, като нашумелите обгазявания на Стара Загора и региона. Делнично поне за мен, защото живея тук.
Или вечно непочистената и задръстена до безумие столица. Или игрите в прокуратурата... мога да продължавам до безкрайност.
 Спомняте ли си оная стара басня за мишките и чувала? Е, това е поредното стръскване. Същото, както и проблема със софийския боклук съвсем неотдавна.
 Най-тъпото в цялата история е, че номерът е винаги един и същ и винаги минава. Обидно е. Дори и малко дете трудно се хваща на един и същи номер 2 пъти. Дали обществото ни, доколкото го има, е в кърмаческа още възраст, или просто сме тъпи и покорни? Майната им и на дупките и на политиците и на птичия грип.

Искам всеки един от вас да се замисли "Аз тъп и покорен ли съм?". И ако отговора е "НЕ!", да накара поне още някой около него да си зададе същия въпрос.

 П.П. Нормално е да възникне въпроса "А откъде е информацията за птичия грип?". Не съм питал за разрешение да използувам имената на източниците си - нямах намерение да публикувам информацията. Ще го направя до ден-два и ще внеса яснота по въпроса.