Моята непозната музика

 

 Ще се опитам в няколко последователни поста да разкажа залюбимите си групи.  Едва ли има смисъл да разказвам каквото и да било за групи като Мейдън или AC/DC - имената им говорят сами за себе си, дори и на онези, които не харесват подобна музика.

 Ще се спра на няколко по-малко известни в България групи. С различни стилове, с различно излъчване, обединени единствено от факта, че мизиката им ми носи наслада. Дали ще харесат и на вас - преценете сами.

 Ще започна с Within Temptation, без да се опитвам да дефинирам някакъв стил - изпълненията им са толкова различни, че биха затруднили и музикален експерт.

 Кратка история: групата е създадена в Холандия през 1996 от Robert Westerholt (китара)и Sharon den Adel (вокал).

  През 1997 издават първия си албум - "Enter" (DSFA Records, Холандия).

  Няма как да се отрече влиянието на невероятната Tori Amos и на готик-идолите Paradise Lost.  Текстовете, с полъх на фентъзи и нещо магическо, носят заряд от доброта, която ангелогласната Шарон успява да предаде с пленителното си лично излъчване.

 Наскоро мой познат оприличи Within Temptation с NightWish и при всичкото ми уважение към финландската група, малко остана да го приема като лична обида. Може би именно обобщението "рок-група с женски вокал" ме накара да напиша този материал.

 На всички, които горното изречение се струва предубедено, мога да предложа да се отпуснат удобно, да намалят осветлението, да изключат за малко мобилния и да се потопят в Restless или Mother Earth или Stand My Ground или която и да е друга песен на W.T.

 Всъщност, албумите Mother Earth и The Silent Force идват доста по-късно - 2000 и 2004 съответно. В паузите групата свири по турнета и фестивали с все по-голям успех.

 Толкова за историята. Ако търсите по-пълна информация, прегледайте официалния и фен-сайтовете на групата. Ще се радвам, ако съм успял да възбудя нечие любопитство и образа на нежната Шарон, заобиколена от направо огромните момчета от бандата, буди у вас усмивка и усещане за нещо хубаво и приказно...