Хартията

Със сутрешното кафе попаднах на новината, че италианците щели да "отказват" хартията в държавната администрация. Тоест да минават на цифрови носители. Щото хартията им струвала (само на държавната администрация) 2% от брътния вътрешен продукт, което са ужасяващо много пари.

 И в следващия момент се опитвам да пратя пощенски запис, тук, в България.
 Пиша си заявката на листче. След което операторката го преписва на ДВЕ други листчета, след което го въвежда в компютъра, след което ми пуска и разпечатка???

 И това всичкото за няма и сто лева. И като се позамисли човек, може да му настръхне косата. Щото хартията се произвежда от дървесина най-вече.

 И се чудя за какъв чеп са им и на пощите и на държавната администрация (някой скоро да си е вадил документи за нещо?) и на банките всичките тия компютри, след като за едно няма и нищо отива кило хартия.

 Навсякъде бланки, заявки, молби, справки, отчети и ня знам още како и всичко на хартия. Защо? Ей това ако може да ми го обясни някой...

 Отделна тема е, че като погледна какво пише по вестниците, повечето издателства трябва да минат в графата "застрашаващи психическото равновесие и унищожаващи природните ресурси". Ако няма такъв параграф в законите, крайно време е да има :)

И все пак - защо държавата и банките дават пари за компютри, след като бълват тонове (буквално) хартия на бунищата?