0 0 гласа

Русия

 

Русия

Варягите е името, дадено на викингите, които между 9 и 11 век управлявала средновековна държава на Рус, и формира византийската гвардия. Според хрониките през 12-ти век Киевска рус, група от варягите известен като Рус се установява в Новгород в 862, под ръководството на Рюрикови. Rusпо късно се нарича Киевска Рус, и включва части от днешна Украйна, Беларус и Русия (произхожда от думата Рус). Те били асимилирани от местните племена(угро-фински) през 11 век.Варягите са викинги, пътували на изток, тръгвайки от Швеция и Норвегия.

 

Те се занимават с търговия, пиратство и наемничество по речните системи на Източна Европа, достигайки до Каспийско море и Константинопол.

 

В средата на 9 век свързваната с варягите народност рус поставя основите на Новгородската и Киевската държава. Според някои историци създателят на Киевска Рус е шведският викинг Рюрик, който през 862 г. се установява в Новгород и поставя началото на първата руска династия.

Русия е създадена и покръстена от българин от търновския род Цамблак - Свети Киприян Болгарин. Един от най-големите руски светци. Заедно с племенникът му Григорий Цамблак.  Дали Вярата и Писмеността  на русите(угро-фини и варяги).  Днес гробовете им са свято място за руснаците и огромен църковен комплекс в сърцето на Москва.
Свети Киприян Болгарин извежда чрез висша дипломация Московското княжество като водещо пред Киевското, Великото Литовско княжество и Новгородското княжество. Той става Първият Митрополит Московски, Киевски, Литовски и цяла Русия. Наследен от племенникът си Григорий Цамблак. Митрополит Киприян Болгарин заръчва да се пренесе Светата икона на Владимирската Богородица. Днес няма руснак, който да не вярва, че Москва е спасена от Божата Майка. Тимур за пръв и последен път се връща и не напада. Москва.
Княгиня Елена (Олга) е внучка на Борис, племенница на Симеон и дъщеря на първородният син на Борис - Владимир. Затова нейният син кръщава първородният си син Владимир - продължител на българската корона по права кръвна линия на Владимир I Български. Светослав отнася в Киев книгите на Царската библиотека на Симеон. "Съборникъ " на Цар Симеон се преписва в стотици книги като "Изборник Светослава".
Цар Петър си сече монетите в Киев. Бъдещият император Иван Асен II се спасява от юдействащият си чичо Борил - в Киев.

Българинът където и да иде, първо лозова пръчка забива в земята!
Превод от мен: Лозата е Божата Майка а Грозда е Божият Син . Основни мотиви от неолита до днешните български иконостаси.