0 0 гласа

Относно българите и името "Македония". и "Северна Македония".

 
Относно българите и  името "Македония".  


Илиан Йорданов‎:  "Истината е че "македонец" никога не е било етноним. В античността това понятие се използва като демоним. На всички карти и описание в Македония има етноси като пеони, беси, сатри, агриани.. етнос "македонски" в Античността не е познат. Положението не се променя през Средновековието, когато там живеят българи, наричани и мизи. Същото положение откриване и в началото на 20 век, когато на етнографските карти има българи, турци, власи, албанци..но македонци няма. Македонски етнос се появява след сръбската окупация, но без особен успех. Успехът идва с Тито и Сталин. Така насила от демоним "македонци" стана етноним в края на 20 век."
--
  Малцина обръщат внимание на начина, по който в Република Северна Македония наричат народа и държавата ни – Бугари и Бугарија.
 Всъщност това е сръбският изказ на нашата националност и държава и той е натоварен със зле прикрита омраза към всичко българско.
  И в монархическа, и в комунистическа Югославия този изказ се утвърди като неофициален синоним на нещо грозно и отблъскващо. 
   Днес въпросният изказ на народа и държавата ни се използва в Македония със същия негативен подтекст.
--

 Едоните са племенна общност вътре в тракопеласгийската етническа общност или суперетнос. Те се делят на мирм-едони, на мак-едони и още много племена, но са с един корен, един език и т.н. И са също от древните българи, коренно население на южната половина на Балканския п-ов.  
Византийският хронист Йоан Малала съобщава в хрониките си, че мирмидонците, чиято армия предвождал Ахил, са българи: „Пристигна Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидоняни, а сега българи, общо 3000 души“. Той написал това в 6 век след Христа.
"Ахил заминал заедно с Атридите, като водил своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогавa мирмидонци, а сега Българи."
                            Йоан Малала - Византийски хронист.

‎"Тесалийските мирмидонци на Ахил са Българи."
"Шестоднев" на Йоан Екзарх

Флавий Ариан е най-достоверен, тъй като хрониките му са от 1-2 век след Христа: „Ахил Пелеев бил скит от градчето Мирмикион, което се намира на Меотидското езеро. Той бил изгонен от скитите заради своята жестокост, свирепост и надменния си дух и след това се поселил в Тесалия“. Скити често са наричани в хрониките и българските племена.
Когато се има предвид хуни, често се пояснява, че става въпрос за "номади скити". Теодорет Кирски  разграничава скитите ариани (готи/гети)(тираи; българи) от номадите скити (хуни).

Ромейският поет Йоан Цеца пише:
“ И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби,
и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и 
на Тетида, дъщерята на философа Хирон, 
водейки войска от българи-мирмидони
на брой две хиляди и петстотин.”

"Йоан Цецас/или Цеца/ , роден около 1110 г. в Константинопол, починал около 1180 г., ромейски(византийски) учен и поет. Най-известното му произведение „История“ – Biblos historian или Historiae.Това е сборник от 600 обяснения в стихотворна форма, т.нар. „Политически рими“. Изключително образован за времето си човек, важен източник за историята на античната литература и най-главното – имал на разположение оригинални произведения на антични автори, които впоследствие са били безвъзвратно загубени.
Вижте какво той пише в произведението си „Алегории по Илиадата“:
820. „А Пирехми водеше пеонците, сиреч българите, от река Аксиос, сиреч Вардар“.
178. А пеонците са българите. Не вярвай на глупците да смяташ, че пеонците са различни от тях.Те глупаците смятат, че Аксиос е различен от Вардара и казват, че се пише с дифтонг. Аксейос, а не Аксиос, като ли не са чули песните на Омир: – Но ето Пирхеми събра пеонците с извити лъкове от далече оттам, от широкотечащия Аксиос. А някога бяха господари на планината Пинд и пределите на Лариса и Дирахнум почти до самия Констонтинопол чак до времето на най-силния самодържец Василий, който напълно им свил врата и направи роби на ромейската държава“.
Херодот казва за пеонците ,че са траки, а не елини . „Пеония била на Струма, която течала недалеч от Хелеспонта, изпъстрена със селища. Те (пеонците) били потомци на тевкрите от Троя. (Херодот, книга 5, точка 13. За тевкрите от Троя – Херодот, книга 2, точка 118)."      -    Стоян Николов

"Знае се за достоверно, че Ахиловите мирмидонци са били жители на Тесалия. Допуска се, че те и Ахила са били българи, или както после нашата наука казва: български славяни. "
Марин Дринов - " Поглед върху произхождението на българския народ и началото на българската история ", Виена, 1869 г.

Второ правило на Втори вселенски църковен събор в Константинопол през 381 година, гласи: -

"Областните епископи да не простират властта си над църкви извън пределите на областите си и да не смесват църквите, а съгласно правилата Александрийският епископ да управлява само църквите в Египет, и източните епископи да началстват само на Изток със запазване на предимствата, признати от никейските правила на Антиохийската църква; също така епископите на Азийската област да началстват само в Азия; понтийските епископи само в Понтийската област, и тракийските само в Тракия. Без да са поканени, епископи да не преминават пределите на своята област за ръкополагане или за някоя друга църковна разпоредба. А при спазване на горните правила за църковните области, очевидно е, че работите на всяка област ще се ръководят от събора на същата област, както е определено в Никея . Църквите обаче, които се намират между другоплеменни народи, трябва да се управляват според спазвания досега обичай на отците." ...Някой да съзира тук името Македония?!...

Ако ще обсъждаме и уточняваме с македонците общата ни история, а БПЦ ще бъде майка на МПЦ, от какви позиции ще го правим? Ще ги караме да приемат грешната трикомпонентна официална теза за произхода на българите? Или първо ние ще си изчистим авгиевите обори и ще приемем автохтонната теза като официална?
Какви сме българите? Тюрко-алтайци ? Или "славяни от митичните Припятски блата"? Или иранци според един директор на НИМ?  Според родните ИМ историци сегашните румънци били потомци на даките. Сърбите се изкарват потомци на трибалите,албанците на пеласгите,гърците на синтеза между траки и елини. Турците си присвоиха тракийската Троя . Само нашите историци и техните задгранични приятели "пренесоха" по свръхестествен начин предците ни от Припят , Памир и Хиндукуш. Народите около нас са дошли от другаде за да заемат сегашните си земи. Ние като народ сме по тези земи от 8-9 хиляди години, а "нашите историци" насила и по безумен начин ни изкарват пришълци на прадядовите ни обиталища. Не, това не е безумие,това е престъпление !! И ДОКОГА ЩЕ ГО ПОЗВОЛЯВАМЕ ?
Най-големият проблем на историческата ни наука и на археолозите ни е в осмилянето на тракийското наследство. След като за директора на НИМ траките " ...СА ПРОСТИ И ТЪПИ СЕЛЯНИ,КОЗАРИ И ОВЧАРИ. ТОВА СА ТРАКИТЕ…“ значи нещо не е наред. 
Наскоро сръбските историци посегнаха на нещо важно за нас като българи. Те си присвоиха 18 римски императори родени в земи от старото тракийско ,а по-късно и българско етническо землище. "Нашите" историци и археолози проспаха отново този пладнешки грабеж на историческото ни наследство. Целият проблем идва от това, че в българската историческа наука все още господства старата престъпно-грешна постановка ,че траките са избити,изчезнали или претопени от прииждащите от север славяни и прабългари. Докато историографията ни лежи на този тотално неверен възглед , съседите ни ще продължават да си присвояват нашата история и ще асимилират българите в съседните нам държави.


© Ванко Българионъ Николов©° ®•Ⓥ