Еднажден

Еднажден

"Денят е ЕДНАЖден. ЕДИНствен ден. Нулев изравнителен ден в годината.
"Игнажден и злите римляни" е серия от юдохристиянската сапунка.
В Българските народни обичаи и вярвания Троицата празници Еднажден - Коледа - Сурваки е Новата Година.
На Еднажден свършва Старата година. На него ден умира Старият бик Сабазий. На Коледа се ражда Загрей-Младенецът-Агнето. Божият Син заченат на Великият ден на Пролетното равноденствие точно преди 9 месеца.
На Сурваки е първият ден от Новата Година. На Сурваки Младенецът шляпа с детска жажда за Живот старите си роднини, гонейки старото и правейки път на младостта и Животът.
И така година след година, век след век, хилядолетие след хилядолетие, десетохилядолетие след десетохилядолетие.
Артефактите с "реликварият" от Градешница са на 9000 години.
От Хотница са на повече от 10000 години.
Кокалите на Филип Македонски са в такъв "реликварий".
Всички тракийски иконографии са с такъв "реликварий".
Преди няколко години Божо  Димитров "откри" еврейски кокали в Созопол в абсолютно същият "реликварий" и брадатите скотове се изтърваха, че е на 500 г.пр.н.е. Оригиналният "реликварий" изчезна в частна колекция а Боко даде жълти стотинки за нов дървен сандък за еврейските кокали.
Остана тръпчивият вкус: какво правят еврейски кокали в "реликварий" от 500 г.пр.н.е., когато Тората с Второзаконие току що се продуцира във Вавилон ? "
След начеването на Еднажден на 21 срещу 22 декември, изминават 3 дни, за да стигнем до една от най-сакралните вечери в Българската Духовност. Това е Бъдни вечер. С него се отбелязва първата третина от новият деветдневен цикъл до Васильовден. Въобще цикълът на деветките, създаван от ритмуването на тройката е сакрален за българската духовна обредност и твърде важен за кръговрата на каквото и да е било в Космоса. Предният деветдневен цикъл, започна от свети Спиридон - 12 декември, където "Слънцето спира да се движи и започва да поема обратния път към лятото", следващия условно ще бъде завършен на Сива Василица - 1 януари. Ритмуването или хоровода на тройката през тези дни е ясно изразен - три дни трябва да изминат до възраждането, изгрева на Млада Бога, три дни след това се празнува.

Бог се роди, Коледо!

Мистерията на живота е най-голямата тайна, която сме познавали…
Орфей ни е предал древното познание за Живота, Смъртта и Любовта, чрез мистерията на своя глас.
Гласът е диханието на емоциите, с които се раждаме! Когато детето се появи на този свят, първото нещо което прави е да излее гласа си. Мигът, в който Божественият дух се слива с Душата ни. Това е мига на най-съкровеното тайнство, когато получаваме своя глас – нашият уникален емоционален код за общуване със света и с Бога, който носим у себе си и намираме в другите.
Първото нещо, което чуваме когато се родим е майчиният глас, изпълнен с безгранична любов. Той ни обгръща, стопля ни и осветлява пътя, който ни предстои да извървим в този живот.
Любовта е първият образ, който виждаме в огледалото на живота си.Този образ, в който се оглеждаме и никога не ще можем да забравим …Образът, към който винаги ще се стремим, колкото и невидим да ни се струва понякога.
Нулевият ден – апогеят на женската енергия ИН в природата поставя началото на новия цикъл на жизнената енергия КИ.

Еднажден бележи раждането на Слънцето. Това е денят, в който вашият глас преминава символично през своето ново раждане…
Почувствайте го – той идва от глъбините на сърцето ви, където живее безсмъртната ви душа.
Подарете го на хората, които са до вас. Всички се нуждаем от топлина ,любов и прошка.
Открийте мистерията на вашия глас, с който Бог ви е дарил!
Това е силата на българския глас!
Истинската същност на Свободата и Светлината започва от Еднажден. Защото той е Ден Един не просто по времеви, календарни съображения, той е Ден Един, защото в него е началото на Сътворението на света. Така е бил осмислян и живян този празник в изначалните ни времена. Това е Единак, Това е Еднажден.
Денят, в който е събрана цялата творческа Същност на Бога, в която Светлината се извлича от Мрака .

https://bglog.net/blog/Balgarionn/site/posts/Еднажден-0B61BFF662B343379DC80DDADB8C71FE