Правенето на проекти-ОСНОВЕН БИЗНЕС

Напоследък ставаме свидетели на чести скандали свързани със злоупотреби със средствата за субсидиране на бизнеса. ОЛАФ, молаф и компания постоянно вдигат шум с твърдения, че има данни за корупция на високо равнище. Казва се постоянно, че разни фирми приближени до някоя партия се ползват с политическа протекция при извършването на нередни неща. Казва се направо, че подставени фирми източват фондовете на ЕС за да финансират политически партии. Казват, че има голяма корупция.

У нас от години предимно, който е в опозиция цитира популярната поговорка за баницата и яденето. Така е и с европарите.

Къде е причината?

Причината за тези злоупотреби се корени в самата система за регулиране на икономиката посредством раздаването на субсидии. Тази практика, която е в основата на съществуването на Евросъюза е изключително порочна, противоречи на всичко, което наричаме пазарна икономика и създава условия за корупция с невиждани досега размери. Самата система на дутиране на бизнеса изисква изграждането на огромна администрация, която да осъществява този процес. Известно е, че колкото е по-голяма дадена администрация- толкова възможностите да се осъществяват корупционни практики стават по-големи, а вероятността да бъдат хванати става по-малка.

Към момента всички са ревнали, че българските компании правят злоупотреби- вярно е. В България има странна представа за правенето на бизнес и това през годините започна да заразява и влезлите у нас големи международни корпорации. Проблемът е по-сериозен, отколкото изглежда на пръв поглед. Правенето на проекти с цел усвояването на някакви пари започва да взима връх над бизнеса. То става вече основна дейност за много фирми в различни сектори. Голяма част от креативната енергия на бизнеса е насочена да прави проекти. Съответно много средства отиват за консултантски и друг вид услуги свързани с изготвянето на тези проекти. Предметът на дейност на дадената фирма в един момент става само съпътстващ и повод да се търсят пари от фондовете.

Това ще погуби бизнеса. Ситуацията все повече започва да прилича на познатото ни от миналото планово стопанство, а то доказа своята несъстоятелност и цялата система рухна.

В следващите десет години ЕС ще затъне в блатото на администрацията. Корупцията тепърва ще набира скорост сред еврочиновниците, а икономиките на страните членки ще изпаднат в дълбока рецесия.

Бизнесът с правенето на проекти за усвояване на субсидии е като да се пусне печатницата за пари. В момента, в който икономическата изгода от гоненето на тези европари се доближи да изгодата от развиването на реален бизнес, балонът ще изгърми. Последствията ще бъдат катастрофални.

Преди няколко лета се случиха безредици в Парижките предградия и в още няколко големи европейски града. Това е само началото на това, което предстои да се случва.


Публикувано от БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ в 20.7.08

След това видяхме куп скандали с кражби по тази линия.