0 0 гласа

Неосъщественото възвисяване на един несъществуващ народ беляза началото на "Сцена на кръстопът"

 

Нерадостни истини за несъстоялото се духовно "възвишение" на българина прозвучаха от сцената на Дома на културата в Пловдив в първата вечер на "Сцена на кръстопът".

17-ото издание на международния фестивал, който по традиция събира най-доброто от родната театрална продукция през годината, започна на 10 септември с премиерата на спектакъла "Възвишение" на Драматичен театър - Пловдив.

Сценичната адаптация на нашумелия роман на Милен Русков, макар и далеч по-семпла (по обясними причини) от книгата, носи същия саркастичен привкус и развенчава шаблонизираните митове за националното ни самосъзнание.

Гичо от Котел и Асенчо от Жеруна, редом с Димитър Общи, а не Левски, Бенковски и Стамболов (наричан снизходително "Стефчо"), са главните действащи лица в българската "револуция". Изтъкани от противоречия, податливи на обикновените човешки слабости и водени в повечето си действия от дребничкия тарикатлък, тези полубунтовници-полуразбойници са истинските, пълнокръвни образи на едно тъжно и славно време, което не е отминало и до днес. Нищо, че вече имаме държава и "наши" управници - в сърцата и умовете си продължаваме да сме роби.

Продължава на: http://www.aspekti.info/bg/news/i/2286-neosashtestvenoto-vazvisyavane-na-edin-nesashtestvuvasht-narod-belyaza-nachaloto-na-stsena-na-krastopat/