Ах, този булгърски правопис

За последно писах на български с кирилица преди около 10 години. От няколко месеца превеждам една интернет страница на български ... и установявам, че писането на български не е като карането на колело - писането е навик, който, за съжаление, се забравя. 

Оправданията със сигурност сте ги чували - през последните 10 години пиша с клавиатура, която е доста по-ограничена от възможностите на българския ... и, с удоволствие, се приспособявам към тази ограниченост; през последните 10 години пиша на 6 различни езика, от тях на български най-малко ... защо българският тогава не ми влезне в полужението и не се приспособи към мен, аз все пак се приспособявам към още 5 езика. На кой, всъшност, му пука колко грамотно е написан един текст на български? - според Google. bg, отговорът на този въпрос е все още в успокойтелни граници, но тенденцията е доста убезпокояваща.

За почти всяка дума, която проверявам, а те, колкото и да ме е срам да си призная, наистина са доста,   Google.bg показва най-малко трицифрен брой страници, които съдържат думата с грешен правопис. На пръв поглед - това е нормално, тенденцията наблюдавам и на останалите 5 езика. ОБАЧЕ, на останалите 5 езика, и особено на английски, в интернет пишат много хора, които не е трябвало да се занимават 11 или 12 години по 3-4 часа седмично в училище с праввописа на съответния език, т.е. чужденци. На български пишат почти само българи!!! 

И тук е моментът да обвиним Европейския съюз, правителството, министъра на образованието и всички останали, които не са се погрижили за грамотността на българина. За моята, всъщност, вина само себе си: в 7 клас имах частна учителка по български език, която според резултатите от изпита за прием в езикови гимназии си беше свършила отлично работата; в гимназията имах също преподавателка по български, която си вършеше добре работа и след като завърших ... ми трябваха 10 години, за да си сваля кирилица и да започна да пиша на български с нея. И сега забелязвам, че все още си спомням правилата за правопис, само че навикът вече го няма. И въпреки че, писането на български за мен в момента е голямо мъчение, все ми се струва че малка надежда за мен все пак има, защотото преди много години имах късмет да работя с  хора, които тогава  са си свършили добре работата и в резултат на тази добре свършена работа, все още си спомням доста от правилата, които трябваше да науча в седми клас, за да издържа изпита за прием в езикова гимназия.  Но в писането, както и във всичко останало, едно е да знаеш, друго е да можеш - както казваше частната ми учителка по български  в 7 клас. За това, че аз в момента толкова много знам и толкова малко мога, никой не ми е виновен. 

Моят късмет, обаче, май няма да имат сегашните седмокласници и тези след тях. Новото правителство иска да премахне окончателно изпита след 7 клас. И кой може да ги обвинява. Както се видя корупция в УНСС няма (http://www.dnes.bg/obshtestvo/2009/07/29/unss-ne-otkrihme-korupciia-na-petkan-vyv-vuz-a.75159), в останалите университети системата също дава добри резултати и затова е време за реформи там, където, по мои скромни наблюдения и опит, се научаваше български правопис. Честито bulgari !!! 

След 15 години броят на страниците, съдържащи дума с грешен правопис на български думи в Google.bg може би ще бъде по-голям от този на страници  със същата дума написана правилно. Но тогава  вината няма да е само в тези, които пишат, а в тези, които са им отнели възможността да се научат да пишат грамотно.

(Постарах се да няма правописни грешки, но ако все пак намерите някакви, държа да Ви кажа, че аз от 10 години ... ;))), ще се радвам, да ми помогнете да науча как се пише още една българска дума правилно.)