avatar

Изкарайте зимата, без да качите и грам

Страшно трудно е да запазиш фигурата си през сезона на киселото зеле и сланината. Спокойно... има простички и даващи добри резултати начини, чрез които можете да запазите талията си на русалка, без да се ограничавате и да оставате гладни. Позволете ни да ви представим нашата специална програма за запазване на килограмите през зимата.

Супи, зеленчуци, каши...

Супата е истинският ви съюзник за стройна фигура и добро здраве: зеленчуците са богати на хранителни фибри, които по естествен начин убиват апетита и засищат глада.

Ниско калорични са и можете да ги поемате в големи количества, разбира се, в случай, че при приготвянето им не прибавите много сметана или масло. Супата съдържа повече от 90% вода и този и състав позвалява да ядете, без да се притеснявате за калориите.

От друга страна, тя засища глада, защото “заблуждава” и стомаха, и мозъка, че сте набавили на организма нужното му количество храна.

Едновременно с тази “измама”, супата е много полезна, тъй като осигурява така важните за обмяната на веществата, течности. Учените пък твърдят, че клетките стареят по-бавно, ако човек приема по над 2 литра течности на ден. И така, да обобщим – супата доставя на организма нужните му хранителни вещества, които да превърне в енергия, забавя стареенето и появата на пъпки и бръчки по лицето, а и не причинява усещане за тежест в стомаха от преяждане.

Зърнени храни, мюсли и корн флекс...


Трябва само да изберете между ориз, просо, ечемик, пшеница и други зърнени продукти.Тези храни доставят на организма бавно разграждащи се захариди, които не дават възможност внезапно да усетите силен глад.

Богати са на фибри, които, не само засищат, а и абсорбират част от поетите мазнини и захариди и не позволяват на организма да ги усвои. Полезни са и за здравето, защото в тях се съдържа истинско изобилие на витамини от група Б.

Меса и леки сосове

Зимата си остава сезона на гозбите полети обилно със сос. Ето няколко хитрини, с които да намалите броя на калориите в приготвените от вас блюда:

- Гответе в тенджери от материал, който не позволява на храната да залепва по дъното.

- Избягвайте да добавяте мазнина или слагайте не повече от една супена лъжица зехтин.

- Избирайте леки меса – пилешко, пуешко, заешко, телешко.

- Изрязвяйте сланината от мазните меса – говеждото и агнешкото.

За да не стане гозбата ви прекалено суха, сложете купче зеленчуков бульон или леките сосове от соя, скариди, както и малко вино – алкохолът се изпарява при печенето и варенето, а уханието и вкусът на вино се запазват.


Още няколко трика за запазване на килограмите

Загрейте организма си отвътре

Чаят, топлото обезмаслено мляко, зеленчуковият бульон ще ви сгреят бързо и не изискват много усилия или време за приготвяне. Ниско калорични са! Не прибавяйте захар! Бихте могли да прочистите по естествен начин организма си, тъй като някои растения действат диуритично: отварата от дръжки на череши, както и бульонът от копър. Що се отнася до зеления чай - той успешно спомага за изгарянето на мазнините.

Спортувайте

Дори и навън да вали, да духа студен вятър или пък преспи сняг да са затрупали всичко, не спирайте да спортувате. Правете упражнения вкъщи, посещавайте фитнес залите и закритите басейни, или просто ходете повече.

Физическите упражнения спомогат не само за изгаряне на калории, но и за вашето здраве. Учените доказаха, чрез множество изследвания и опити, че сърцето “разполага” с определен брой тупкания.

Следователно, колкото по-бавно бие сърцето, толкова по-дълго ще живее притежателят му. А сърцето започва да бие по-бавно в следствие на натоварванията, които му се налагат при ходене и физически упражнения.


Поглезете се!

Идете на масаж – той ще ви освободи от токсините и напрежението. А и като обръщате повече внимание на себе си, много по-трудно ще оставите тялото ви да се отпусне и надебелее.

Предлагаме ви едно примерно едноседмично меню, което е съставено от нискокалорични храни, които ще набавят на организма ви нужните хранителни вещества и витамини, необходими за да не губите тонуса си.

Забележка: В събота и неделя хапвайте каквото искате, но се придържайте към съветите, които ви дадохме по-горе

Закуска

Понеделник - Петък

1 чаша с чай, кафе, бульон (без захар или други
подсладители) по избор
1 филия хляб (типов, ръжен, пълнозърнест)
200 гр. млечен продукт (кисело мляко, сирене, съдържащи не повече от 20% масленост)
1 пресен плод (портокал, киви, ябълка)

В 10 часа - зелен чай или зеленчуков бульон по избор


Обяд


Понеделник

Салата от домати
1 пилешка пържола с гарнитура броколи
1 чаша плодова салата

Вторник

1 чиния настъргани моркови, овкусени със сока на
половин лимон
1 пилешка пържола на скара
3-4 лъжици кисело мляко

Сряда

Зелена салата
2 парчета печено филе от бяла риба (хек)
3-4 лъжици сварена леща
1 не много голяма чепка грозде (или 1 портокал)

Четвъртък

1 чиния салата от червено зеле
1 печена риба с лимон
5-6 лъжици варен грах (може от консерва)
1 ябълка

Петък

Салата от краставици с копър или мента
Печени на фурна картофи с малко сол
1 киви


Следобедна закуска

Понеделник - Петък

В 16 часа зелен чай или зеленчуков бульон по избор

Вечеря

Понеделник

Без вечеря

Вторник

Салата домати и краставици
2 пилешки шишчета
1 портокал

Сряда

1 чиния пилешка супа
1 порция пиле с лимон
4-5 лъжици кисело мляко

Четвъртък

1 порция телешко фрикасе с лек сос
3 лъжици варен ориз
1 чаша кисело мляко
1 портокал

Петък

Салата от репички
1 парче сирене
? банан

tialoto.bg