avatar

Моите съвети - Да се предпазим от коронавирус!

Тези дни започва да пълзи истерията около коронавируса. Магазините са пълни с хора, които пазаруват и се запасяват като тези хора, които сме гледали по Дискавъри да строят бункери и да подготвят запаси за бедствие.
Има хора, които се страхуват, а други се опитват да се присмеят на страхуващите си. Аз лично имам във Facebook няколко приятеля, които постоянно пишат как вируса не бил опасен, наричат другите овце и изобщо тонът им е подигравателен. Подозирам, че и тях ги е страх, но отричането им помага да се справят донякъде с този страх. Лошото е, че този подход на неглижиране на проблема само би го увеличил.

Какво правя аз за да се предпазя от вируса

Съзнавам, че имам един член на семейството, който лесно може да предаде зараза. Това е малката дъщеричка, която не слуша съветите ми да не пипа всичко около себе си. Затова постоянно я гледам ако сме навън и постоянно дезинфектирам ръцете и. Не позволявам да носи играчки - обикновено носи по нещо, което е постоянно в ръцете и.

Ако купя нещо от магазин, мия опаковката му. Направих си спрей с разредена белина в съотношение 1:99 и пръскам опаковките с него. Това е важно, защото аз мога да спазвам добра хигиена, да донеса продуктите и да си измия ръцете, но след това да пипна опаковката и да се "почерпя" с вируса без да подозирам - не знам кой е пипал опаковката на рафта в магазина. Според изследвания, вирусът може да престои жив на гладки повърхности до 3 дни! 

Някои продукти не могат да се пръскат с белина, затова тях слагам под карантина. След като са донесени вкъщи се отделят и не се пипат поне 3-4 дни!

Плодове, зеленчуци, които ще се консумират сурови се мият с гореща вода и сапун.

След като съм бил навън в метро или градски транспорт и се прибера, дрехите се свалят веднага и се отделят или слагат за пране. В дрехите също може да се крие вирусът.

На работа съм принуден да се движа в помещения, да хващам дръжки на врати, да общувам с хора. Дръжките на вратите отварям с ръкав или бутане с рамо или таз. Гледам да не ги докосвам с ръце.

Имайте предвид нещо важно - ако имате смартфон, избягвайте да го пипате с ръце, които са докосвали съмнителни повърхности. Това важи и за други предмети, които може да са постоянно във вас като електронна цигара, iQOS и др. Вие ги държите често в ръце докато сте навън и дори да измиете ръцете си старателно, тези предмети могат да пренесат заразата обратно към вас.

Отскоро почнах да третирам тези ежедневни предмети със спирт или слаб разтвор на белина. Тъй като са чувствителни към влага, пръскам разтвора на кърпичка и обтривам предметите. Калъфката на телефона мия с гореща вода и сапун винаги когато се прибирам вкъщи вечерта.

Заразата може да дойде отвсякъде. Включително и брошурите, които се трупат в пощенската кутия. Изхвърлете ги! След това си измийте внимателно ръцете.

Мийте старателно и мартеницата, която е на китката ви. Тя също може да се окаже източник на зараза, особено ако стърчат конци от нея, които имат възможност за допир с други предмети в ежедневието.

Стойте си вкъщи! Излизайте само при необходимост, при това непреодолима!

Последни проучвания - прочети тук - показват, че вирусът може би може да се задържи като аерозол във въздуха. Маските не са особено ефективни, освен ако не са специализирани от висок защитен клас. Затова най-добрата защита е да ограничите напълно контактите!

Помогни на другите, за да предпазиш и себе си!

Сега като съм си вкъщи (home office) викам по няколко пъти на ден асансьора на входа. Пръскам дръжката на вратата и таблото със слабия разтвор на белина. Така помагам и на съседите си, а индиректно намалявам риска и за моето семейство.
Смятам да си нося спрея с разтвора на белина с мен и ако излизам да пръскам и дръжки по вратите на първия етаж, копчета на осветление и др. повърхности, които се пипат.

Помогнете на възрастни хора във входа. Обадете им се и без да комуникирате директно с тях (спазвайте дистанция) ги попитайте дали имат нужда от нещо. Напазарувайте им. Предупредете ги, всяко нещо да обеззаразят след като им го донесете. Това е за тяхно добро! Вие може да спазвате дистанция, но продуктите да заразят тях, ако опаковките им са пипани от други в магазина.