avatar

Атанас Капралов - "Дамгосан"

Преди малко се върнах от представянето на втората книга на поетът Атанас Капралов, носеща заглавието "Дамгосан". Поетът прочете много стихове от книгата, които трогнаха присъстващите. Думата "прочете" в случая не е правилната, тъй като Капралов не чете, а рецитира така, че слушащите неговите стихове имат чувството, че поетът ги гледа тях.
Поетичното четене премина в стихове на Капралов, някои от които вече бях чул на поетичната среща "Кръстопът на думите", но слушайки го усещах вълнението в себе си.
Четенето беше съпътсвано от балет, изнесен от момичетата от младежът от балетна формация Космус.
Те успяваха по един неповторим и ефирен начин да допълнят възприятията ни и да допринесат за усилване на вълшебният момент, на който се наслаждавахме в сладък унес, замислени от стиховете, които бяхме чули.

Певицата Валента, чието първо име не успях да запомня изпя една божествена песен, която както се усъмних, бе по текст на Капралов. По-късно поетът потвърди съмненията ми, че авторът на текста на песента е той, като спомена, че неговият приятел, аранжор се е справил чудесно със задачата да трансформира текстът в музика.
Докато Валента говореше, преди да запее, залата се разтресе от мощен гръм. Навън бе започнало да вали. Ние, присъстващите на събитието се усетихме така, сякаш този гръм бе някакъв знак отгоре, че поетичната вечер е важна.
Капралов има възможността и да разкаже откъде е дошла идеята за заглавието на своята стихосбирка. Отишъл случайно, напълно случайно, май някой го завел, въпреки, че той е пълен скептик, при врачка. Врачката се мъчила да познае разни неща, но постоянно удряла на камък. За да се измъкне от неловката ситуация, тя казала "Ти си дамгосан! Знаеш всичко! Защо си дошъл при мен? Та ти нямаш нужда аз да ти кажа нещо, ти го знаеш!".
Малко по-късно се състоя коктейл, където на чаша червено вино се запознах с няколко интересни човека, съграждани на Капралов, които бяха дошли от Димитровград специално за събитието.
Ще си позволя да прикрепя към публикацията си и два видеоматериала, на единия от който Капралов рецитира "Дамгосан". Видеоклиповете са от миналото ми посещение с Ефина на рециталът "Кръстопътят на думите", където Капралов рецитира някои от стихотворенията, които чух и днес.
P.S. Скапа ми се първия постинг и написах нов, който не е така хубав, като първия.

Атанас Капралов - "Дамгосан"