avatar

Помагало за 9-ти клас - антична литература

Преди време с постинг потърсих помощ и съвет за възложеното ми от издателство "Скорпио" помагало с тестове и трансформиращ преразказ за кандидатстване след 7-ми клас. Получи се добра дискусия. http://bglog.net/blog/swetew/site/posts/?bid=17 Не че някой ми "подсказа" нещо конкретно, но усетих настройката и очакванията на колеги и родители. Направихме (със съавтора) нещата, приеха се добре от рецензентите. А както ме уведомиха от издателството и доста добре са се продали, макар да позакъсняха с печата.

Затрупаха ме с предложения за следващо помагало: за 5-ти, 6-ти и 9-ти клас. Реших се на последния вариант - 9-ти клас І част "Антична литература". Познавам материала добре. Шест пъти съм предавал на деветокласници( за 17 сезона даскал не е малко!). Слагаха ме предимно на горен курс, щото колежките не можели да се оправят с все по-едрите и все по-нахални учащи се. Трудно ми беше, но придобих безценен опит. Дори футболните паралелки понякога заинтересувах на определени теми. Но не ме е срам да потърся отново съвет и да питам:

 Кои произведения от античната литература се възприемат най-трудно? Как е по-добре - да разглеждам "Илиада" по песни или да разработя някои обобщаващи теми за класно и преговор? Във вашето училище изучихте ли "Одисея" за предвидените 2 часа? Какво предавахте за генезиса на старогръцката трагедия? Под какви заглавия правихте анализ на "Антигона" и "Едип цар"? На какво акцентирате в час при творчеството на Еврипид? От старогръцките лирици наблегнахте на Сафо или на Анакреон?

При контрполните тестове (предвидил съм 6 такива) най-трудните въпроси с историческо съдържание ли са (години от биографията на тримата велики трагици, купчина лирици) или повече затрудняват разните атрибути на античната драма и театър? Формалните особености на "Илиада" ясно ли се разбират, за да ги вкюча във въпросите?

Който има опит и впечатления, и иска, естествено, може да ми сподели малко опит. Както и на предишния постинг ще пиша, че хонорари няма да раздавам, но бройка от помагалото наесен (живот и здраве!) ще подаря с удоволствие.

На останалите и от мен - приятна ваканция!