avatar

Задачка-закачка: кой ще ходи на дискотека

За любителите на логическите задачи:
Градът е опасан с река. През реката минава един единствен мост. Само по моста може да се влезе в града - реката е толкова буйна, че помита всеки, опитал се да я преплува. В града има дискотека. Дискотеката работи през нощта. Близо до града има село. Иван, Стоян, Деси и Веси живеят в селото, но там няма дискотека. Те страшно много искат всички заедно да отидат на дискотека в града. Нощ е. Тъмно е. Иван, Стоян, Деси и Веси  имат един единствен фенер, с който да осветяват пътя си. Сега те са на брега на реката. Искат да прекосят моста, за да влязат в града, да отидат на дискотека 4-мата заедно, да танцуват, може би нещо повече...кой знае? Те бързат, бързат, бързат...обаче?!?!?!
Мостът е въжен и по него наведнъж могат да минават  най-много 2-ма души заедно. Навън е много тъмно и затова приятелите се движат само и единствено носейки фенерчето в себе си. Иван преминава през моста сам за 1 мин. Стоян преминава през моста сам за 2 мин. Деси преминава през моста сама за 5 мин. Веси преминава през моста сама за 10 мин (ама танцува най-много!). Ако двама от приятелите вървят заедно, те се движат със скоростта на по-бавния. Помогнете на приятелите всички заедно да преминат през моста за 17 мин!
Още веднъж правилата:
1. По моста наведнъж минават най-много двама души заедно
2. Когато се движат трябва да носят фенера в себе си,
т.е в едната посока преминават двамата, после единият се връща с фенера и така докато 4-мата приятели стигнат до отсрещния бряг.
3. Фенера не се хвърля, не плува, не може да свети от единия бряг по моста - трябва който се движи винаги да го носи със себе си.
4. Когато се движат двама души, вървят със скоростта на по-бавния от двамата.
5. Когато някой се връща сам, се движи със собствената си скорост
6. Общо за 17 мин всичките приятели трябва да са на отсрещния бряг - иначе току-виж затворили дискотеката...

Кой ще им помогне????? :):):)

Езикова школа Айли - свят без езикови граници