avatar

Quizlet - сайт за учене с флашкарти))

В основата на сайта Quizlet са флашкартите - малки картончета, от едната страна, на които е написан въпрос, а от другата - отговор. Така ще можете да учите лесно и бързо нов материал. Първо прочитате въпроса, после казвате наум отговора и проверявате. Ако е верен, отделяте картончето, ако сте сгрешили го оставяте в колодата, с която работите, за да се върнете към него след минути. В българската Уикипедия има статия, посветена на ученето с флашкарти.

Искам да ви представя един удивително направен сайт - Quizlet. Посете адрес http://quizlet.com/ и се регистрирайте. Ще можете да използвате вече създадени комплекти от флашкарти, но може да си направите и свои. Щракнете на бутона "Bored?" и ще можете да научите и да проверите знанията си за морзовия код, световните столици или гръцката азбука. Малко по-надолу ще откриете ключови думи на вече създадените комплекти с въпроси и отговори. така можете да изберете тема, по която да учите: испански език, химия или история. Щом изберете комплект, ще можете да се запознаете с понятията. Щракнете на Familiarize и на екрана ще видите въпроса, ако натиснете бутона Show Term, се показва отговори, а Next ви показва следващата карта. Върнете се към страницата на текста и натиснете Learn, за да започнете да учите. Сайтът ви показва въпроса, а под него е поле, в което въвеждате отговора. През цялото време се отчита доколко правилно сте отговорили. Имате и възможност за подсказка. От основната страница на текста можете да преминете през учебния материал и като тест. Щракнете на Test и въпросите ще бъдат запазени по пет различни начина: с празно поле за писане на отговора, със свързване на въпроса с верния отговор, с посочване на отговора сред няколко предложени, с посочване дали твърдението, което виждате на екрана е лъжа или истина.

От страницата на въпроса можете да си отпечатате въпросите с отговорите за учене като конспект, но можете да си ги направите и като флашкарти. Трябва да изберете съответно Term List или Flashcards. Play Scatter пък ще ви представи въпросите и  отговорите като забавна игра за време. Вие трябва да поставите въпроса над отговора или обратно) и те ще изчезнат.

Най-хубавото на сайта Quizlet е, че и вие можете да си направите свой собствен комплект за учене и то точно според това, което учите в момента. С кирилицата няма абсолютно никакъв проблем. От основната страница на сайта изберете Create a set и просто въведете въпросите и съответните им отговори в полетата. можете да подготвите предварително материала за флашкартите в текстообработваща програма като ги отделяте с табулатор, например.

Най-хубавата част на този сайт е споделянето на знания. Вие можете да се потрудите и да направите хубав въпросник за материал, който усвоявате в момента. Удовлетворението е, че ще помогнете на някой друг, тъй както и вие можете да ползвате наготово базата на сайта. А тя е огромна: близо 120 хиляди комплекта с въпроси и отговори, 95 хиляди потребители. сигурен съм, че ще откриете за себе си Quizlet като ефективен инструмент, подпомагащ ученето. Успех :)