avatar

Идея за сметало

Али беше споделила, че търси начини за по-добро онагледяване в уроците по в математика. Обещах, че ще й снимам моето сметало, което е на близо 6 годинки.

Направено е от картон, на който бях нарисувала с водни боички картинка за фон. Таблицата съдържа единици, десетици и стотици, но със снопчета могат да се покажат десетици, които обаче не са много на брой, защото няма възможност да се натрупат толкова много на едно място.

Така изглежда от обратната страна - с джобче за съхраняване на пръчиците, ластичетата и хартиените цифри.

Пръчиците се слагат в джобчета, направени от найлон. В интерес на истината тях съм ги изработила с моя уред за вакуумиране на пликчета, но може да се "ушият" и с телбод. Показвам ви уреда, защото той е  по-ценен за кроене и изработване на найлонови подвързии. В училището само моя дневник е подвързан, защото знаете, че за дневниците поради големия им формат подвързии не могат да се купят никъде.  

Начертаната таблицата я използвам за изобразяване състава на числото, като се слагат или махат цифри. В това отношение сметалото върши чудесна работа.

Най-голяма полза има то за онагледяване на действията събиране и изваждане. Децата например виждат ясно как, за да се извади от 30 числото 6, се взима едно от трите снопчета под десетиците, развързва се и от него се взимат 6 единици, а останалите 4 се слагат в таблицата при единиците. След което се слагат цифрите 2 и 4, които съответстват на броя десетици и единици. Числото се прочита.