avatar

Звук и букви "М, м"

От този час започваме работата със съгласните звукове и техните букви :)

Урокът започва с гатанка:

У: Къде е това?

Риби плуват там заедно с медузи.
Рачето отшелник там крака тътрузи.
Миди с водорасли веят кат’ с ветрило.
Тази чудесия де ли бих открило?

Отг.: море

 
У: Обичате ли морето? Днес ще се отправим на морско пътешествие. На какво ще плаваме? (На кораб.)

У: И така нашият кораб се отдели от брега и, плавайки навътре, издаде ето този звук: М-м-м. Хайде всички да го произнесем. Забележете: вятърът излиза през носа, а устните ни са затворени. Какъв е този звук – гласен или съгласен? Защо? (Защото въздушната струя среща преграда от устните; той не може да се пее и да образува сам сричка.)

У: А сега внимавайте! Щом чуете звука М, плеснете с ръце. (Дават се примери с изучените звукове и с М.)

Същата игра със срички: ако чуете сричка, която съдържа М, плеснете с ръце. (ПА, РЕ, МИ, ОМ)

Вариант с думи: Чуете ли дума с М, плеснете с ръка: (КАМЪК, СКАЛИ, МОРЯК, ПЯСЪК, МЕЧТИ, КАПИТАН, МИДИ)

А сега ще бъдем за малко като риболовците, но вместо риба ще „ловим” звука М в моделите от буквара и щом го „хванем”, ще поставим точка на мястото му. (Работа със звуковите модели.)

Вече добре познавате звука М, щом го открихте в думите. Затова пътешествието ни продължава напред към буквата на звука М.

Ето вижте я.

Буква М е силна и красива,
на крачета – стъпила кат жива.
С буква „М” се пише „мама”.
Мама – нежна и грижлива.

Анализ на елементите й. Моделиране с пръчици. Сравняване с буквите А и И, които са близки по начертания.

На какво ви прилича буквата? Кой предмет се скрил в тази буква?



Знаете ли какво се случи преди малко? Буква М слезе от кораба и продължи да пътешества на сушата. Както си вървеше, тя изведнъж видя един аквариум, в който плуваха и други букви. Реши и тя да се потопи и да поплува с тях. Дали ще успеете да я разпознаете? С кой цвят е нарисувана?



Четене на отворени и затворени срички с всяка от гласните с помощта на картони, на които им се разместват местата. Доц. Вълкова съветва сливането и разделянето на звуковете да се онагледи, като децата се хващат за ръце и се разделят.

Образуване на срички от М и А, нарисувани в черешките в буквара, докато се стигне до прочитане на думата „мама”. Стихотворението в книгата за учителя е подходящо за случая:

М до А – добра сестричка
хвана се и стана сричка.
После рече: Страшно няма!”,
скочи и написа „мама”.

У: Буква М вървя, вървя и срещна по пътя си буква... О. Хвана се с нея за ръце и двете образуваха сричка... МО. Сричка МО продължи разходката и срещна буквата... Е. Сричката и буквата се хванаха за ръце и образуваха дума. Нека да се опитаме да я прочетем.


Само че буква И се оказа, че е много заета и си тръгна за вкъщи, но скоро сричка МО срещна друга буква - И. Сричката и буквата се хванаха за ръце и двете образуваха нова дума. Коя е тя? Да прочетем.


Четат се останалите думи в буквара и текстовете.