Диференцираните добавки - откажете ги!

След публикуването на Националната програма за " диференцирано заплащане" във вестник "Аз-буки", пред учителските колективи стои дилемата : "Да вземем ли парите или  не? Като ни ги дават, защо да не ги вземем!"
Бих посъветвала педагогическите съвети на училищата в цялата страна, които трябва да вземат решение до 04.09. : Вземете решение за отказ от диференцираните добавки. Всички училища, без изключение! 
Сигурна съм обаче, че това няма да е единно мнение. Ние, учителите, никога не сме единни в решенията си и  това е много жалко. Защо изказвам такова крайно мнение:
1.Националната програма има кампаниен характер. В нея има заложено взривно устройство. За последиците ще се усетите по-късно.
2. Нима след толкова много дебати против диференцираното заплащане ще приемете трохите, които ви се подхвърлят? Отново да демонстрираме липсата на единност, разколебаност пред жалки подаяния?
3.Ще получите еднократно, само веднъж или на части добавката, съгласувано с финансиращия орган. Не става дума за една постоянна величина към вашата заплата. С 20 или 50 лв. няма да разрешите финансовите си проблеми.
4.Няма да бъдете реално оценени. Комисията, която ще ви оцени, няма реална представа за вашата работа. Членовете на комисията се предлагат от директора и той е арбитър при спорни оценки. С какво членовете на комисията са по-добри от вас и кое ги прави оценители?
5.Не отричам, че има учители които работят добре и такива, които не работят достатъчно. Да ни диференцират, когато направят заплатите ни поносими, според квалифицирания труд  и в съответствие с новите цени!
6. Диференцирането ще предпостави негативизъм във взаимоотношенията ни на фона на общата ни бедност.
За бога, ще се изпокараме!
7.Изразете протеста си с отказ от добавките, всички колективи - без изключение! Проявете  твърдост, воля и разум, поне сега!
Да си вземат парите обратно! Да ги правят каквото си искат!