2 години - и много, и малко

Две години не са много, но и никак нe са малко да сътвориш  най-големите безобразия. Скоро министерството на образованието отпразнува 2 годинки от своето управление при министър Вълчев, който отбеляза ритуално светлата годишнина, духайки две свещички. Да се върнем назад във времето  и  си спомним за най-големите  изяви на този медиен любимец и неговите велики идеи...

м.февруари 2006г.
За пръв път се случва в историята на българското образование и при управлението на този министър подобна гавра с българския учител:
Лепят учители на боксови круши 
В пернишката гимназия по строителство и техника "Арх. Йордан Миланов" тийнейджърите ще могат да лепят на боксови круши снимки на учителите си и да ги налагат, колкото си искат.  Нестандартната идея е на самия шеф на училището Самуил Шейнин, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на образованието.

Среща на министъра със стачкуващи учители от 54-то училище в София непосредствено след инициативата на пернишкото училище. В удара по боксовата круша има много символика.
Учители: Стачкуваме от обида, не за милостиня!
"Омръзна ни да лъжете, а обществото да говори за нас като за някакви нещастници, които постоянно плачат за пари."
Такива реплики отправиха към просветния министър Даниел Вълчев стачкуващите педагози от столичното 54-о езиково училище "Св. Иван Рилски". Министър Даниел Вълчев не убеди учителите за заплатите, но удари хубаво кроше на боксовата круша във фитнессалона на 54-о училище.

Изпитват само децата, които са “в кондиция”-08.02.2006г.
Изпитът в училище не може да се използва като форма на наказание срещу ученика. Излизането пред черната дъска трябвало да е в дните, в които децата се чувстват “в кондиция”. “Не е възможно във всяка от 32-те седмици, в които малчуганите са на училище, да са подготвени за отличен”, заяви просветният министър Даниел Вълчев.Новите идеи ще влязат в сила най-рано от 15 септември т.г.Учителите ще предупреждават децата кога и върху какво ще е препитването.

Родители и учители ще гонят директори-31.03.2006г
Съвети от родители и учители сами ще уволняват директорите на училищата в 10 общини в страната. Досега това бе в правомощията на министъра на образованието. Промяната влиза в сила още тази есен.
В кои общини школският началник ще е в ръцете на майките и на подопечните си ще бъде определено от сдружението на кметовете, съобщиха вчера от просветното ведомство. При всички случаи това ще става на места, в които училищата вече работят по т. нар. система на делегирани бюджети. При нея кметството дава директно бюджет на учебното заведение. Така работят в Троян, Омуртаг, Благоевград, Разлог, Видин, Мадан, Пазарджик, Сливен, Харманли, Димитровград, Белица и Ветово

Учителите влизат с лаптопи в клас-14.04.2006г.
10 085 ученици са се върнали в класните стаи през 2005 г. Това станало след взетите от кабинета мерки за равен достъп до образование, отчетоха вчера министрите. Те включват раздаването на безплатна храна и превоза на ученици с осигурени от държавата автобуси.
През 2006 г. училищата ще бъдат оборудвани с преносими компютри - лаптопи. Те трябва да се използват от учителите при преподаването, за да онагледяват уроците.

Даниел Вълчев щял да дава над 1500 евро учителска заплата
Министърът на образованието Даниел Вълчев обеща над 1500 евро учителска заплата. Веднага щом средната работна заплата в България достигне гръцката, учителските заплати ще бъдат дори повече от тези на гръцките им колеги. Това каза образователният министър след среща с гръцкия си колега Мариета Янаку. Учителската заплата в най-бедната страна членка на Европейския съюз - Гърция, достига 1500 евро, като в нея влизат и надбавки за стаж.

Даниел Вълчев поиска да е министър и на раждаемостта
В задочен спор кой да отговаря за демографската политика влязоха вчера образователното и социалното министерство. "Просветното ведомство може да стане министерство на раждаемостта, образованието и науката",
предложи в ефира на БНР министър Даниел Вълчев.

Двойкаджиите ще учат до дупка, няма да повтарят
Съботите, неделите и ваканциите да бъдат отредени за работа със слабите ученици. Това е един от акцентите в готвената от Министерството на образованието и науката промяна в Закона за народната просвета. “В България има една практика, която лично на мен никога не ми е харесвала. С изключение на първи клас - във втори, трети и четвърти децата да повтарят годината”, заяви просветният министър Даниел Вълчев Онези, които по една или друга причина имат проблеми - с тях трябва да има допълнителни занятия, било след часовете, било в съботите, неделите, ваканциите. Така че ако трябва по-просто да го кажа, второкласникът не може да остава същата година. Той ще стои в училище, докато научи”, заяви Вълчев.

И още, и още...
Такъв велик стратег българското образование не е имало!