Учители от Варна: МОН ни хвърля прах в очите

Повечето учителски колективи във Варна се противопоставят на начина, по който ще се осъществи диференцираното заплащане на труда им и смятат да се откажат от еднократното възнаграждение.
Категоричното си мнение по въпроса първи изразиха преподавателите от Професионалната гимназия по електротехника. Колегите им от професионалната гимназия по туризъм също заявиха, че всички се отказват от еднократното възнаграждение. Техният пример беше последван от колектива Пета гимназия, очаква се лавината да набере скорост и в протеста да се включат повече училища, смята зам.-председателят на КТ "Подкрепа" в морската столица Стойко Атанасов. Часове след изявлението му неговите думи бяха потвърдени от учителите от Първа езикова гимназия, които се подписаха под протестна декларация, която в общи линии изразява мнението на повечето учителски колективи във Варна.
Ние, учителите от Първа езикова гимназия подкрепяме идеята за въвеждане на диференцирано заплащане на педагогическия труд, но не и във варианта на МОН, пише в декларацията. Предложеният проект по същество е еднократна помощ за второто полугодие на 2007 г., а не диференцирано увеличение на заплатите на заетите в системата. Според нас, настоящата акция на МОН има за цел не толкова да ни стимулира, колкото да отклони вниманието от истински важния проблем: осигуряване на достойни условия за живот и труд на учителите в България. Ето защо отказваме да участваме във фарса, който манипулира общественото мнение в ущърб на учителското съсловие, категорични са учителите.
в. 24 часа – Варна
Лиляна ТРЪНКОВА