Проверка в МОН установи:

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СМЕТНА   ПАЛАТA

 

ДОКЛАД

за резултатите от извършен одит на финансовото управление

на бюджета на Министерството на образованието и науката

за периода от 01.01.2006 г. до 31.12.2006 г.

 

Въведение

 

Въз основа на годишната програма за одитната дейност на Сметната палата за 2006 г. и в изпълнение на заповеди №№ ОР-5-008 от 15.05.2007 г., ОР-5-009 от 06.06.2007 г. и ОР-5-014 от 23.07. 2007 г. на Ерджан Алкова, член на Сметната палата и ръководител на Отделение V, е извършен одит на финансовото управление на бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за периода от 01.01.2006 г. до 31.12.2006 г.

В резултат на извършения одит е съставен одитен доклад                                    № 0500000807, приет с решение на Сметната палата № 073 от 27.03.2008 г.

Целта на одита е да се оцени: законосъобразността на управлението на бюджетните и другите публични средства и дейности, както и придобиването, съхраняването, управлението и отчитането на имуществото в МОН; адекватността и ефективността на системите за финансово управление и контрол (СФУК) и на управленските решения във връзка с организацията, планирането, управлението, отчитането и контрола на бюджетните и други публични средства, дейности и имущество в МОН.

МОН е юридическо лице на бюджетна издръжка.

Министърът на образованието и науката е орган на изпълнителната власт за провеждане на държавната политика в областта на образованието и науката. Той разпределя и контролира разходването на предоставените за образованието и науката финансови средства, отпуснати от държавния бюджет. Министърът разработва стратегия за развитието на образованието и науката на Република България, провежда държавната и инвестиционна политика и представлява страната в международните организации за образование и наука.

 Основни констатации и оценки от извършения одит

 

Не са спазени изискванията на чл. 11, ал. 2, т. 1 от ЗФУКПС и Методическите насоки по елементите на финансовото управление и контрол на Министерството на финансите (МФ) от 11.09.2006 г. като не е утвърден „Етичен кодекс” или „Кодекс за поведение на служителите”.

За одитирания период не са утвърдени вътрешни нормативни актове, съдържащи политики и процедури, които се прилагат при управление на човешките ресурси в министерството. Подборът, назначаването, атестирането и повишаването в длъжност на служителите в министерството се осъществява в съответствие със Закона за държавния служител и Кодекса на труда.

В МОН за одитирания период не е разработена стратегия за управление на риска. Рисковете са идентифицирани от Звено за вътрешен одит в МОН при изпълнение на конкретни одитни ангажименти, заложени в Годишния план за дейността на звеното.

 Не са въведени вътрешни правила за осъществяване на мониторинг на СФУК, включващи периодично наблюдение на дейностите, преглед на системите и реда за предприемане на коригиращи действия.

 СФУК в министерството не са актуализирани и допълвани съгласно настъпилите промени в действащата нормативна уредба (ЗФУКПС и ЗВОПС).

Организацията на счетоводната дейност в МОН и принципите, при които тя се осъществява, са обявени в счетоводната политика. За отчитане на бюджетните дейности, осъществявани от МОН през 2006 г., се прилага утвърден индивидуален сметкоплан. В него липсват сметки, чрез които се отчитат бюджетните средства. През годината същият не е допълван, а директно са използвани сметки от СБП, което е предпоставка за различен начин на счетоводното отразяване във второстепенните разпредители с бюджетни кредити.Със закъснение МОН - централно управление (ЦУ), изпраща вътрешните нормативни документи до регионалните инспекторати по образование, обслужващите звена и училищата в чужбина за сведение и изпълнение. Запознаването на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити в края на финансовата година с разработените вътрешнонормативни документи води до различен начин на осчетоводяване на едни и същи стопански операции и риск от вземане на своевременни управленски решения.

 Проверка и оценка на счетоводната отчетност

 При проверката за достоверност и редовност на отчетността се установи:

·             Нарушена е бюджетната дисциплина, като са изплатени разходи, както по фактури, така и хонорари за извършена работа от предходна бюджетна година, без да са провизирани.

·             Нарушен е принципът „текущо начисляване” и «предпазливост» от ЗСч в следните случаи:

- не се начисляват дължимите режийни разходи на фирмата – наемател на барчето в момента на възникване, а се осчетоводяват в момента на плащането им въз основа на извънсчетоводна справка;

- в някои от второстепенните разпоредители с бюджетни кредити не са начислявани задълженията към студентите и учениците, в резултат на което е допуснато несъответствие между дебитните обороти на сметка 6411 „Разходи за стипендии на местни лица” и кредитните обороти на сметка 4241 „Задължения към студенти и ученици – местни лица”.

·             При отчитане на разходваните средства за командировки не са спазени сроковете, посочени в чл. 29, ал. 1 от Наредбата за командировките в страната, и чл. 39, ал. 1 от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина

·             Не всички счетоводни документи на чужд език са съпроводени с превод на български език. Нарушен е чл. 3, ал. 2 от ЗСч и не е спазен               чл. 16, ал. 2 от вътрешната Инструкция.

·             В индивидуалния сметкоплан на МОН не е обявена счетоводна сметка 4020 „Доставчици по аванси от страната”. В края на годината сметката в МОН – ЦУ е с дебитно салдо в размер на 11 992 857,52 лв.  Салдото по сметката към 31.12.2006 г. се дължи на неизвършен анализ от дирекция „Стопански и счетоводни дейности (ССД)„ и липса на координация между отдел „Инвестиционна политика” и дирекция „ССД”.

·                    По задбалансовата сметка не са отразени като стопанска дейност приходите, формирани в съответствие на чл. 44, ал. 2 от Закона за народната просвета  в Националния педагогически център (НПЦ) от квалификационна дейност, които са в размер на 1 031 099 лв.

·             При анализа на осчетоводяването на издателската дейност във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити Главна редакция на педагогическите издания (ГРПИ) и Национален седмичник за образование и наука „Аз Буки” е установен различен начин на осчетоводяване на готовата продукция.

В Национален седмичник за образование и наука „Аз Буки” разходите за издателска дейност са осчетоводявани само по счетоводни сметки от група 60 „Разходи по икономически елементи”. Не е формирана себестойност на изделието, поради което не е използвана и счетоводна сметка от подгрупа 611 „Отчетна стойност на продадени материални запаси”. Различният начин на осчетоводяване води до непълно представяне на информацията в сборния обобщен отчет и до невъзможност за анализ относно производството и реализацията на готовата продукция.

·             При съставяне на годишния счетоводен баланс в 47 второстепенни разпоредители с бюджетни кредити не е спазен един от етапите на годишното приключване – инвентаризирането. Липсата на координация и контрол от страна на МОН – ЦУ е предпоставка за неспазване на изискванията на ЗСч.

Недобрата координация и контрол между дирекциите в министерството, а също и между МОН – ЦУ и второстепенните разпоредители с бюджетни кредити е предпоставка за извършените пропуски в счетоводната отчетност.

 

Анализ и оценка на процедурите по възлагане на обществени поръчки за одитирания период:

Одитният екип разгледа, анализира и оцени шест от процедурите и договорите към тях. При провеждане на процедурите за възлагане на обществени поръчки  са установени пропуски- процедурата за възлагане на обществена поръчка, въз основа на която е сключен договор между МОН и Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”.

·             С решение № Р 01 – 68 от 09.10.2006 г. министърът открива процедура за възлагане на обществена поръчка, договаряне с покана на основание чл. 53, ал. 1, т. 6 от НВМОП. Предметът на обществената поръчка е „Доставка на интерактивен мултимедиен продукт „Леонардо да Винчи – учен и изобретател” за нуждите на училищата в България”. Мотивът за избора на процедурата за обществена поръчка е свързан с авторски права за възпроизводство и разпространение и може да бъде законосъобразно изпълнен само от лицата носители на тези права. Възлагането на поръчката на други лица би довело до нарушаване на авторските права.

При анализиране на документите, свързани с обществената поръчка, се установи, че към момента на откриване на процедурата за възлагане на обществена поръчка по договаряне с покана на основание  на чл. 53, ал. 1, т. 6 от НВМОП, Международна фондация „Св.Св. Кирил и Методий” не е притежавала лицензионните права. Декларациите за обстоятелствата по чл. 47, ал. 1, 2 и 5 от ЗОП, които са представени от участника, са с дата 11.10.2006 г., т.е. след приключване на договарянето, което е осъществено в рамките на два дни – 09 и 10.10.2006 г. Необходимите средства за осъществяване на обществената поръчка не са били предвидени по бюджета на МОН, в резултат на което е поискана корекция. С писмо № 14-06-193 от 19.09.2006 г. МФ уведомява МОН за извършена корекция по бюджета на основание чл. 34, ал. 2 от ЗУДБ в размер на 60 000 лв.

Авансовото плащане по Договор № Д О1-804 от 30.10.2006 г. е в размер на 30 на сто от стойността, извършено на 10.11.2006 г. - 9 000 евро или 17 602,47 лв.

Окончателното плащане по договора е на 18.01.2007 г. в размер на 21 350 евро или 41 756,97 лева. Плащането е извършено през следващата бюджетна година, с което е нарушен чл. 39, ал. 1 от ЗУДБ.

При възлагането и изпълнението на обществената поръчка се констатира:

·             Към момента на откриване на процедурата на договаряне с покана по НВМОП не са били изпълнени изискванията на чл. 53, ал. 1,               т. 6 от НВМОП, което прави избора на този вид процедура неоснователен.

·             С плащането на 18.01.2007 г. по фактура от 13.12.2006 г. е нарушена бюджетната дисциплина, като не е спазен чл. 39, ал. 1 от ЗУДБ.

 Анализ и оценка на придобиването, управлението и разпореждането с имотите - държавна собственост, предоставени за управление на МОН.

 Имотите на министерството обхващат както административни сгради, жилищни и други сгради, така и земи в страната. Предоставените за управление имоти - държавна собственост, на МОН са заведени в регистър за недвижими имоти, който се води на електронни таблици в съответствие с чл. 75 от Закона за държавната собственост (ЗДС).

·             Броят на административните сгради, предоставени за управление и ползване в системата на МОН, са 894 броя, за които са издадени 470  актове за собственост. Същите са заведени в счетоводна сметка 2031 „Административни сгради” с обща балансова стойност 81 776 038,47 лв. Разликата между броя актове и този на сградите се дължи на факта, че в актовете за държавна собственост (АДС) са вписвани няколко сгради. За предоставяне на 13 имота са издадени Решения на Министерския съвет (РМС), но не са издадени АДС. Други девет имота са без АДС. За 10 имота, предоставени на МОН, неправилно са издадени актове за общинска собственост (АОС).

Балансовата стойност на сградния фонд по счетоводна сметка 2032 „Жилищни сгради” е в размер на 11 697 944,59 лв. Сградите, заведени по сметката, са 222 бр., за които са издадени 185 актове. Дванадесет имота са без АДС, а за 4 неправилно са издадени АОС.

Всички останали сгради са осчетоводени в сметка 2039 «Други сгради» с обща балансова стойност – 42 199 834,66 лв. Сградите са 1042 бр., за които са издадени 405 АДС. Без АДС са 22 имота, като за 5 от тях са издадени  РМС, с които са предоставени имотите на МОН. Неправилно са издадени 16 АОС.

·             При отдаването под наем на ведомствени жилища на служителите от МОН класирането се извършва от комисия, назначена със заповед на министъра по одобрени от него критерии. Комисията не е заседавала във връзка с подготовката на предложения до министъра, свързани с промените (чл. 34, ал. 1 във връзка с параграф 5 от преходните и заключителни разпоредби) на правилника за прилагане на ЗДС. Последният протокол е № 12 от 24.06.2005 г. В министерството не са актуализирани базовите цени съгласно чл. 8 от сключените типови договори за отдавене под наем на ведомствени апартаменти към 31.12.2006 г. През 2006 г. е сключен само един договор за наем на недвижим имот.  Действащи през 2006 г. са още два договора за отдадени под наем обекти.

- Съгласно чл. 5, ал. 2 от сключения договор за отдадения под наем недвижим имот през 2006 г. се определя месечна наемна цена и за ползваното оборудване, описано в приемно-предавателен протокол, приложен към договора. До момента на одита на фирмата не е определен наем за ползваното оборудване.

- Във всички сключени договори е предвидена клауза за индексиране размера на наемната цена, но министерството не се е възползвало от тази възможност.

 Организацията при набирането и управлението на финансовите средства от отдадените под наем имоти към 31.12.2006 г. не е в съответствие с нормативните изисквания.

ПРЕПОРЪКИ

На основание чл. 41, ал. 1 от ЗСП, се дават следните препоръки на министъра на образованието и науката:

 

1. Да се предприемат мерки за актуализиране на Устройствения правилник на министерството в съответствие с изискванията на Закона за администрацията.

2. СФУК да се приведат в съответствие с изискванията на ЗФУКПС и указанията на МФ за осъществяване на управленската отговорност в организациите от публичния сектор от 11.09.2006 г.

3. Да се създадат процедури за контрол, които да гарантират достоверното отчитане на разходите, свързани със стипендиите, основните ремонти и другите некласифицирани разходи.

4. Да се разработи и утвърди нов индивидуален сметкоплан с всички счетоводни сметки, използвани в бюджетното предприятие, с цел постигане на единство при отчитането на еднородни стопански обекти.

5. Да се изготвят вътрешни правила или методика за спазване на основните принципи на счетоводството „текущо начисляване”, „предпазливост” и еднаквост на съставяните счетоводни статии за едни и същи стопански операции във всички разпоредители с бюджетни кредити в системата на МОН.

6. Да се създадат вътрешни правила за координация и контрол както между дирекциите в министерството, така и между МОН – ЦУ и второстепенните разпоредители с бюджетни кредити с цел вярно и честно представяне на имущественото и финансово състояние на министерството.

7. Вътрешните нормативни документи, регламентиращи финансово-счетоводната дейност на министерството, да се изпращат своевременно на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити.

8. Да се актуализират Вътрешни правила за възлагане на обществени поръчки в съответствие с измененията и допълненията на ЗОП и НВМОП, в сила от 01.07.2006 година.

9. Договорите за отдаване под наем на имоти - държавна собственост, да се приведат в съответствие с изискванията на правилника за прилагане на ЗДС.

 

 На основание чл. 42, ал. 1 от ЗСП, в срок до 30.06.2008 г. министърът на образованието и науката следва да предприеме мерки за изпълнението на препоръките и да уведоми писмено за това Сметната палата.

Настоящия доклад е изготвен на основание чл. 41, ал. 1 от ЗСП, и е приет от Сметната палата с решение № 073 от 27.03.2008 г.               

    Ерджан АЛКОВА,

 член на Сметната палата и

ръководител на Отделение V