Единният стачен комитет на учителските синдикати поиска оставката на министъра на образованието Даниел Вълчев

БНР  новини в 12.00 часа
1.Новина
Единният стачен комитет на учителските синдикати настоява министър-председателят да поиска оставката на министъра на образованието Даниел Вълчев. По данни на трите синдиката още 73 училища и детски градени са се включили в стачката. От там заявяват, че непрекъснато постъпва информация, за това че регионалните инспекторати отчитат като нестачкуващи учебни заведения, такива, в които по 3-4 човека от персонала не участват в ефективните стачни действия. От стачния комитет определят това като недопустима манипулация и опит да се дезинформира българската общественост. Това че в отделно учебно заведение стачкуват 50- или 70 български граждани, а не стачкуват 4 или 5 не означава, че няма ефективна стачка, заявяват още от трите синдиката.  
Местната структура на “Подкрепа” в град Бяла Русенска област реши да прекрати ефективната стачка. Педагозите не са съгласни с политическите искания за оставки.
Пенсионирани учители от Добрич започват подписка в подкрепа на стачкуващите им колеги. В 30 учебни заведения в областта и днес няма занятия.
Апел, подготвен от Неправителствената организация “Българският Великден” заедно с други емигрантски организации се обръща към българите по света за събиране на средства в помощ на учителите ако стачката продължи по-дълго.
Учители ще изградят палатков лагер за събиране на подписи в градинката зад бившия мавзолей, съобщиха от пресцентъра на столичната община. Искането е за изграждането на три палатки, които ще бъдат разположени в района до 16 октомври или до завършването на стачните преговори ако това стане по-рано.