Еньовден в ОДЗ"Славейче" гр.Криводол

Еньовден в ОДЗ”Славейче”гр.Криводол

Диана Иванова, ОДЗ „Славейче“ гр. Криводол

            На 24.06.13 год. в ОДЗ „Славейче“ гр. Криводол се отпразнува „Еньовден – деня на билките. Деня в детската градина започна като всички деца заедно със своите госпожи и директорката  с боси крака ходиха по росната трева. Госпожа Диана Иванова помоли всички да се обърнат към изгрева на слънцето и тя каза стихотворение свързано с празника.

Танцувай, слънце. Днес е Еньовден.

         Днес билките целебна сила носят.

         Пред изгрев трябва да ги берем,

         роса да мие и нозете боси.

         Танцувай, слънце. Аз ще ти направя

         един венец за слънчева глава……

         От билките на Еньовден за здраве

         на теб, любимо слънце, ще дада……

 

Всички започнаха да берят билките, които имаше в двора. От тях направиха венец за детската градина, които бе поставен на входа за здраве. След което деня продължи в група”Мечо Пух” като госпожа Диана Иванова представи презентация на всички деца с различни видове билки и тяхното значение и обяснение за какво се използват. Бяха направени много снимки за спомен на малките малчугани и им бяха зададени различни гатанки, които бяха много интересни за децата.

Целта на този празник бе малките малчугани да разберат, че всяко храстче и тревичка имат някакво значение за нас хората и са всички много необходими за живота ни.

Мили деца, иде лято!

Денят на лятното слънцестоене се свързва с Еньовден. Битува поверието, че на Еньовден слънцето "играе", трепти по особен начин. То се изкъпва в реките и езерата, после се отръсква и капчиците вода от него се превръщат в роса. През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството. Съществува и поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.

         В нощта срещу този ден небето и земята се разтварят, звездите слизат на земята, омайват тревите и цветята и им придават магическа и лечебна сила. Това е нощта на магиите и заклинанията. Затова дори най-обикновената тревичка, набрана на този ден е лечебна. Набраните за зимата билки трябва да са 77 и половина. За 77 болести има цяр, само за половината болест – няма.
Впрочем има. Омайниче. То е онази половин билка, която Бог благословил с другите 77. Вярва се, че ако намерите любимия човек, ще откриете и тайната половинка на 78-та билка.
         Казват, че омайничето е цветето, което някога Купидон пронизал със стрелите си, а после го подарил на феите, за да омайват пагубно и да съсипват живота на не един влюбен. Омайничето омайва и хвърля човека в несвястна любов. Наричат го още "старата билка", сигурно защото е старо като любовната магия. Лекува всичко, също както щастливата любов, и е истински късмет да го откриеш. Не го късайте. То е защитено от Закона за биологичното разнообразие.
Много си прилича с жълтурчето
         Така че, мили деца, отъркаляйте се в росата за здраве, после застанете с лице към слънцето и през рамо погледнете сянката си. Берете билки, вийте венци и правете само любовни заклинания.

         Мили дечица, ние с вас сега ще се разходим с нашата малка приятелка Милка като ви покажа една интересна презентация. Чуйте какво иска тя:

 

         Да се запознае Милка, много иска с всяка билка.

         С баба из полето броди, с дядо в планината ходи.

         Интересни са й всички-храстчета, цветя, тревички.

         Как да ги разпознава, пита, без да се стеснява,

         малката ни многознайка.

         Знае риган, знае лайка, мента, маточина, глог……

         В дол дълбок, на връх висок,

         вредом – „Тук какво расте?” – пита умното дете.

         И какво като е малка? Вече има си закалка.

         Милка поздрав заслужава, билките че разпознава!

 

Как се е запознала Милка с билките вече разбрахме. Но преди да ви покажа презентацията чуйте една гатанка за да разберете за какво се говори в нея.

 

         Наглед и те са като всички

         между цветенца и тревички,

         но който знае, ще познае:

         най-пръв природен лек това е –

         във всеки стрък и цвят са скрили

         космически и земни сили.

         Дори и кравата ни Милка

         обича лековита…………..

                            /билка/

Познахте отговора и сега ще ви ги покажа едни от най-важните билки, гледайте  и слушайте внимателно какво ще ви разкажем с нашата малка приятелка Милка за тях.

 

Омайничето е многогодишно тревисто растение цъфти през месеците май-август расте в храсталаци, горски поляни, сенчести места из горите, близо до сгради .Корените се използват при гастрити, колити, диарии, колики, повръщане, възпаление на стомаха, при чревни инфекции, а така също и при раневи инфекции,  при чернодробни и жлъчни смущения, кръвоизливи. Надземната част на билката действа успокояващо на нервната система, при кървящи венци, за ускоряване заздравяването на рани.

Жълтурчето е разпространено из цялата страна - из ливади, тревни и влажни места, край пътищата.  Плодчетата са дълги и гладки орехчета. Времето на цъфтеж на растението е в периода май- септември.  Жълтурчето е многогодишно тревисто растение. Билката има противобактериално действие. Употребява се при лечението на главоболие, малокръвие. Външно билката се употребява за бани при ревматизъм, гнойни и трудно зарастващи рани.

Невенът  помага при заболявания на черния  дроб и против спазми на вътрешните органи. В козметиката се използва при производство на шампоани и кремове на растителна основа.

Растение с дебели и сочни листа, от което се извлича горчива смола.  Сокът от пресните листа се използва за стимулиране на заздравяването на раните при изгаряне, след рентгеново облъчване и др. Притежава силно противомикробно действие.

Жълтия кантарион  е многогодишно тревисто растение. Среща се из цялата страна по полета, ниви, край пътя. Събира се в периода на цъфтеж от юли до август. Той притежава противовъзпалително и спазмолитично действие, улеснява зарастването на рани, успокоява лигавицата на устата и стомаха, тонизира нервната система. Препоръчва си при камъни в бъбреците, язви, нощно напикаване при деца  и др.

Алоето е  растение с дебели и сочни листа, от което се извлича горчива смола. Използва се сгъстения сок от листата му. Сокът от пресните листа се използва за стимулиране на заздравяването на раните при изгаряне, след рентгеново облъчване и др. Притежава силно противомикробно действие.

Лечебната-бяла ружа се среща из влажните мочурливи и заблатени места, край реки и храсталаци.Бялата ружа е многогодишно тревисто растение. Корените на Лечебна ружа се прилагат в медицината главно при възпалителни заболявания на дихателните пътища: бронхити, трахеити, брохопневмония. Използват се още при остри гастрити, язвена болест, възпаление на бъбреците, при болезнено и затруднено уриниране, кашлица (и коклюш), пресипнал глас, кръвохрачене, за гаргара при гърлобол, за жабурене при възпалени венци, за налагане на лапи при циреи, рани, екземи, отоци, за компреси при възпаление на очите.

Босилекът цъфти от юни до септември. Има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Приеман в големи дози е токсичен. Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци. Отлично средство срещу комарите. Саксия с босилек или китка закачена на прозореца задълго ще прогони досадниците от къщата ви. Сок от пресните листа на босилека се използва при гнойни възпаления на средното ухо, както и при трудно заздравяващи рани.

Ще ви кажа гатанка за следващата билка защото знам, че всички я познавате, слушайте за да ми отговорите и да ви я покажа.

 

Знаят всички земни твари

не е огън, а пари.

         /копривата/

 

Копривата е многогодишно тревисто растение, цялото покрито с парливи власинки. Среща се по тревисти сухи места, край пътища и около торни места из цялата страна. Събират се листата и кoренът през периода на цъфтежа от май до септември. Съдържайки предимно витамини и железни соли, копривата се използва при кръвотечение от носа, запек, за повишаване на хемоглобина. Сокът от коприва понижава нивото на кръвната захар, а чрез “парене” с коприва се лекува ревматизъм.

Риганът се среща из храсталаци, гори, скалисти поляни из цялата страна. Събира се през периода на цъфтеж от юни до юли. Риганът действа отхрачващо, успокоява кашлицата. При болки в стомаха премахва спазмите. Пи безсъние действа нервно успокоително. Използва се  за подобряване храносмилането, за повишаване на апетита.

Мащерката е многогодишно растение с пълзящо стъбло. Среща се най-вече в гористите и скалистите места изложени на припек. Събира се наземната част в периода на цъфтене от май до септември. Действа секретолитично и отхрачващо при всички видове кашлици при бронхит, грип, бронхопневмония, коклюш, стомашни и чревни заболявания - хронични гастрити, стомашни язви, колики и газове в червата, безапетитие, безсъние, главоболие и др.)

Лайката е лечебно растение, което се използва често при различни заболявания. Употребява се и като напитка под формата на чай с приятен вкус. Тя е едногодишно растение. Среща се по поляни, ливади и край пътища из цялата страна. Събира се цветът през периода на цъфтеж от май до юли.  Препоръчва се при възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур, при колики в стомаха и червата, при възпалителни процеси на дихателните пътища – ларингит, фарингит. Запарката от лайка се употребява при трудно заздравяващи рани под формата на компреси. С нея се правят промивки, прилага се при възпаление на лигавицата на очите. При болки в гърлото и лош дъх в устата се използва за гаргара.

Липата у нас е няколко вида. Среща се в гори и храсталаци, а също и в градовете. Събират се цветовете на дървото в периода на цъфтеж от юли до август. Силно противовъзпалително средство, което се използва за понижаване на температурата, при ангина, пневмония и възпаление на бъбреците и пикочния мехур и др.

Шипката се среща из гори и храсталаци, поляни и край пътища. Събира се, когато узреят напълно плодовете и станат твърди и ярко червени. Действието на шипката е диуретично, кръвоспиращо и запичащо. Използва се главно при застой на течности в организма, пясък и камъни в пикочните пътища, анемия, диария, изтощение на организма, стомашни спазми, бавно зарастващи рани, бронхиална астма и др.

Дрянът е ниско дърво или храст.  Плодовете се берат след пълното им узряване, през август - октомври. Дренките действат запичащо, кръвоспиращо и температуропонижаващо. Прилагат се при лечение на диарии, блатна треска и др.  Дренките се препоръчват още при кръвоизливи от стомаха и червата, при температура и трескави състояния и др., а корите от младите клонки — при блатна треска и за жабурене при болки във венците.

С този празник децата се научиха да опазват природата и нейните дадености така необходими за нас.