НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ ОТПУСКИ – КАКВО, КОГА И КАК?!

В началото на 2010 г. правителството констатира, че едно от сериозните препятствия пред икономиката е натрупването на внушителни по размер неизползвани платени отпуски.
През април се отприщи бурен обществен дебат, който се люшкаше от заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество, през медиите, до кулоарите на МС, комисиите на НС и обратно.
Към днешна дата проблемът с неизползваните отпуски все по-настоятелно се пренася и рефлектира от публичното пространство към житейски хипотези, касаещи конкретни работници и служители и реализацията на тяхното субективно право на отпуск. Заваляха десетки сигнали и въпроси, които варират от искане на обща информация за правото на отпуск и хипотетичната опасност от неговото нереализиране, през отказа на работодателя да разреши ползването на натрупани „стари” отпуски, до случаите на принудително ползване на отпуска.
За да отговорим на тези питания и проблеми ще се опитаме накратко да поставим рамката на проблема и след това да изведем конкретни процедурни правила, които следва да бъдат прилагани и спазвани.

продължението на материала :

http://www.podkrepa-varna.org/preview_comment.php?id=82