Великденският Зайо!!!!

...От къде се е появил? Мнозина се питат какво прави там, около шарените яйца. Защо около великденските яйца се рисува заек, а не кокошка и пилета???

Традицията на великденския заек е от езически времена. Принасяли са зайци в жертва на саксонската богиня Еостре, Истър, Великден...

Много, много отдавна саксонците правили ритуален лов на зайци, с които да направят жертвоприношение на своята богиня. Сега той, заекът, все още е част от великденския празник, но никой вече не го приема като свещенодействие.

В много европейски страни, най-вече в Германия, се вярва, че езическата богиня Естра /различен превод/ превърнала една птица в заек, но той продължава да снася яйца.

Съществува легенда, според която великденският заек някога бил голяма, красива птица, принадлежаща на една богиня. Веднъж тя я превърнала в див заек, и т.к. той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

Великденският заек, като символ е отпреди разпространението на християнската религия. Заекът се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали с луната и нейните цикли.

За първи път великденския заек се споменава в немска приказка от 15-ти век. В нея се разказва за заек, който криел шарените яйца в градината от децата.

Родителите на децата в едно планинско селце скрили великденските яйца в храстите, за да изненадат дечицата. На сутринта малчовците тръгнали да търсят яйцата и от храстите изскочило зайче. Тогава те решили, че яйцата са донесени от заека и останала традицията...

В католическия свят великденските яйца се криели от децата, които трябвало да намерят по Великден, което дало началото на лова за яйца.

На запад на втория ден след Великден се търкалят яйца. В Англия и Германия децата играят игра, като търкалят яйцата едно срещу друго или по хълм. Яйцето, което остане най-дълго здраво-побеждава, а собственикът му ще бъде здрав през цялата година.

От 1878 г. децата от Вашингтон е канят да търкалят яйца на моравата пред Белия дом.

В Америка, още през 17-ти век, немски преселници в Пенсилвания пренесли европейските традиции отвъд океана. Децата там вярват, че ако бъдат послушни, великденският заек ще им остави гнездо от шарени яйца.

От 18-ти век в Германия започнали да произвеждат фигурки на великденския заек от шоколад, или захар. Кошницата с лакомствата е католически традиция.

Нищо не ми е направил великденския Зайо, но нещо не ми се вмества в представата за нашия си, български Великден.Затова днес с децата от групата ще боядисваме великденски яйца, първото непременно ще е червено, ще го допра до челата им,ще им разкажа за нашите традиции, а утре? Утре вече ще им разкажа как е по света, включително и за великденския Зайо!!!