Изкушения пред директорите

Става дума за някои от проблемите на образованието, поводът е
Качеството на образованието ...
Благодаря на ninarichy за публикацията.

1. Лекторски часове
Очевадна истина е, че разходите за работна заплата за щатна бройка са около 1,5 до 2 пъти по-високи от тези в случай, че "нормативът" е разпределен на трима или четирима учители като лекторски часове. Това се признава и от директорката в цитираната публикация (мотивите й за това са неверни - осигуровки се плащат върху всеки доход по трудови правоотношения; вероятно папагалски повтаря някоя "крилата" мисъл от курсовете за директори). Увеличаването на часовете на един учител води автоматично до намаляване на качеството на работата му.
Не мисля, че досега на много места са се възползвали от тази възможност за икономии, но с навлизане на "моркова и тоягата" (заплата 1300 лева при разходи в рамките на "делегирания бюджет" и заплаха за освобождаване "топлото място" в противния случай) тази форма на икономии като нищо ще стане масова. Все пак редуцирането на помощния персонал (най-очевиден метод за икономии) ще бъде еднократен акт (на места вече осъществен)
2. Увеличаване на броя на учениците в паралелка
Това обикновено се представя като идея на МОН, но едва ли има директор на гимназия в областен град, който да не желае по-вече ученици при същия брой преподаватели. Естествено качеството на обучението спада. Този метод за "икономии" вече се практикува, макар и в неявен вид, в някои училища, вече преминали към "делегиран бюджет" - часове по информатика вместо с половин клас се провеждат с цял клас - спестява се заплата за един щат, а учениците вместо двама на компютър са по четирима. Мълвата твърди, че през компютрите на такова училище ученик от 6-ти клас е създал порносайт.
3. Профилирани паралелки
Мислех, създаването на "профилирани паралелки" е изживяло апогея си. Щетите са неизмерими, дори МОН страда - какви ли не пируети се правят за да тръгнат нещата с матурите (иначе нещо неизбежно и разумно). Бях безкрайно удивен, когато през октомври 2007, по време на втория голям митинг на учителите видях надпис "Национална Художествена Гимназия" - Сливен. За мен единствената (и леко излишна) такава гимназия е онази на "Попа" с абревиатура СХУИИ (сигурно са я сменили). По-малко се учудих като разбрах, че в списъка на общинските училища (София) фигурира ОУ с разширено изучаване (може и да е друг терминът) на изобразително изкуство - все пак повечето хора са чували за училището в Горна Баня (за талантливи деца или нещо друго беше) - защо да няма и общинско копие. В "Качеството на образованието ..." намерих мотив за разрастването на тази практика - издръжката на ученик в профил по изкуствата е два пъти по-висока - значи всеки малко по-голям град може да се сдобие с такова училище, съответно с по-голям бюджет, а за дечицата, надарени със склонност към аналитично мислене (по-умничките, които не могат да пеят и ги мързи да рисуват) - каквото остане. Това се третира и в "Хайде да посмятаме ..."  - само да добавя, че заплатите в СХУИИ са по-ниски от 9 ФЕГ и учениците поемат разходите за практика, материали и т.н. (тук има малка тънкост - за бюджета на Художествената гимназия отговаря "майор Никола Деянов")

Дали директорите ще се изкушат? Определено ДА, както и досега всеки в различна степен. От тях не се изисква качествено образование в "повереното им училище, а само спазване рамките на делегирания бюджет.
Може ли директорите да са отговорни за качеството на образованието? Определено НЕ преди да има количествени измерители на качеството - стандартни общодържавни изпити за всяка степен на образование.
Колко време е нужно? Според "оптимистичната" версия на paideia
"докъм 2015 г.". Според моята версия - "до края на света" (когато и да настъпи той. Имам и утопична версия - до 01.08.2009.
Защо утопична версия?
1. Няма министър, който да даде всички пари по оперативни програми за създаване на цялостен учебен план за задължителен минимум и за съответните общи стандартни изпити.
2. За отделен предмет за кратко време такъв план може да бъде създаден САМО от малък колектив (3-5 души) - в този случай останалите "специалисти" ще ги оплюем; ако колективът е голям няма никога да се стигне до съгласие.
3. Никога не може да се стигне до съгласие за баланса хуманитарно - природонаучно - математика - изкуство - спорт.
4. Никога не може да се стигне до съгласие за баланса знание - умение.

Може би някой ден девиз на общност "Образование" ще стане
Не сме толкова богати, че да купуваме евтино.

П.П. Надявам се мониторингът (според наредбата на МВР) на общността да се извършва от можещи да четат служители.