Монд дипломатик : Учебниците под подозрение - Досие!

Спомене ли се думата „училище“, в съзнанието ни веднага изплуват учебниците. Тяхната роля в класната стая е толкова важна, че вече не можем да си представим образованието без тях. Първоначално използвани в нововъзникналите европейски национални държави като христоматии на легитимните знания, учебните помагала не просто организират познанията, а и ги подбират, за да угодят на властта. Те са огледало за принципите, които ръководят обществото, в което са създадени. Като например отношенията между мъжете и жените или пък ролята на фирмите в икономиката. Макар преподавателите да се радват все още на известна самостоятелност по отношение на повелите в учебниците, фактът, че свързаната с тях издателска дейност е съсредоточена в ръцете на шепа крупни издателски групи, повдига следния въпрос – налице ли са необходимите условия училището да възпитава граждани с критично мислене?


- Между образованието и политиката, от Паоло Бианкини

ВЪВ вида, в който го познаваме днес, учебникът се появява в началото на XIX век, когато европейските държави се заемат с разпространение на образованието чрез училищно дело. До този момент знанията са се черпили от книги, които не са били изрично предназначени за обучение, а гражданите са се образовали не на училищната, а на църковната скамейка. Катехизис, набожни трудове и различни безплатни сборници са предоставяли на млади и по-възрастни достъп до тайнството на четмото и писмото.

-Историята – различна във всяка страна

Прочитът на учебниците показва, че историята се променя в зависимост от географската ширина и политическата система.

Защо американският държавен департамент поддържа екип, за да следи учебниците на своите съюзници и неприятели? Отговорът на този въпрос може да се открие в книгата на Дейна Линдаман и Кайл Уорд History Lessons. How Textbooks From Around the World Portray U.S. History (Уроци по история. Как учебниците по света представят историята на САЩ), публикувана през 2004 г. от издателство The New Press. Извадки от нея превеждаме тук. Двамата историци компилират пасажи от учебниците по история, използвани в класните стаи по цял свят, и сравняват представянията на едно и също събитие в различните страни. Отличен начин да се разбере как се изграждат националните представи и възприятия за „другите“.

 

 

- На училище по фирмено дело, от Силвен Ледер

Има подозрения, че учебниците по икономика ту хулят, ту величаят частните фирми и собствениците им. Съпоставката на два учебника, издадени през интервал от четиридесет години, внася доста яснота по въпроса.

- Манипулатор или манипулиран, от Лоранс дьо Кок

Учебникът или учителят е господар в класната стая? Практиката показва, че преподавателите се дистанцират от педагогическите пособия.

Монд дипломатик  -  Досие: Учебниците под подозрение




Още по темата...


Блог Образование:

Как се пре­по­да­ва­ “труд­на­та” ис­то­рия

За свободата и ограниченията
Учебното съдържание на историята в контекста на образователната реформа и модернизирането на пост"комунистическа"* България

Училището: за граждански и/или национални ценности? - 11 май (вторник) 2010, 18.00 ч.


Без Лого:


„Неписаната история на Съединените щати“

Проф. Ричард Улф: историята на СССР през призмата на теорията на Маркс.


Zinn Education Project

zinnedproject.org/


Rethinking Schools magazine cover with illustration of Howard Zinn


В
 the fridge и Хаспел център в София можете да се запознаете
с последните броеве на двумесечното списание Rethinking Schools