ЕДИНСТВЕНОТО, КОЕТО ЗАВИСИ ОТ МЕН - ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРСКИ ДАСКАЛ

Да, ние сме "песъчинките", но все пак ... има едно нещо сега, което мога да направя - да сложа подписа си срещу думите "НЕ СЪМ СЪГЛАСНА".
Проектът за Споразумение, който ни предлагат синдикатите и правителството, е откровено изработване. Много си играят с думите! Поне да беше основна, а не брутна заплата. По-страшното е, че си играят освен с нашите"пари" и с БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ. Отново ще има не истинска реформа, а ИМИТАЦИЯ .
Разбира се, редовият учител не е длъжен да се задълбочава в тези неща, а може би и не може, той не е икономист или политик, затова  НЕ ТОЙ трябва да прави реформата. Помислете, защо превителството чака стачка, за да въведе реформи?! Правомощие и дълг на ПРАВИТЕЛСТВОТО е да прави реформи и после да носи отговорността за това. Учителят, синдикатите могат да вземат участие в обсъждане, да дават идеи, но НЕ ДА ВЪВЕЖДАТ!!!
А в този проект ние се споразумяваме за следното:
т.4  По силата на Закона за държавния бюджет от 1 януари 2008 г. всички училища да придобият статут на второстепенни разпоредители с бюджетни кредити.  (това е така нареченият делегиран бюджет)
Но  на сайта на МОН е публикувана" НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НАУЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ВЪЗПИТАНИЕ И ПОДГОТОВКА (2006 – 2015 г.) " Колеги, ако не ви мързи, прочетете я. За да знаем накъде вървим. Според мен не е лоша ....но...(отново това "но") ако се изпълни, както е написана. А сегашното "Споразумение" и противоречи в частта за делегирания бюджет, който, пак според мен, е добрата посока на реформата, дори едно от основните неща в нея. Но въведен по спешност, се превръща в своята противоположност. Прилагам само извадки от Програмата, ако се интересувате, текстът е на стр. 32,33,34,35,36,37.:
Въвеждането на системата на делегираните бюджети във всички училища би следвало да приключи до края на 2008 г. До тогава трябва да бъдат извършени някои подготвителни дейности
и следват 2 страници дейности, които няма да бъдат извършени сега за 2 месеца, а нали разбрахме вече, че делегираният бюджет се основава на принципа "парите следват ученика". Ето какво се казва за него накрая:
Решението на този въпрос зависи от постигането на определени резултати по отношение на два други проблема – подобряване на материалната база в държавните и общинските училища и изравняване на критериите и механизмите за контрол на качеството на образованието по отношение на всички училища. Поради това принципът „парите следват ученика” би могъл да се въведе в завършен вид не по-рано от 2009 г.
И това е един пролем, който виждам аз, учителка по литература, а колко ли още има ...например т.10 от "Споразумението гласи:
  Продължаване на изграждането на ефективна национална система за външно оценяване. 
Аз и ти ли , колега, ще го изграждаме?! Писани са разни хубави неща, но аз и ти не можем да ги направим, може и трябва министърът и не му е нужно споразумение с нас, за д а ги извърши. Остава да се споразумеем, че ще предотвратим глобалното затопляне, и то зависи от нас в някаква степен, нали. Тогава защо ги има тези неща? Естествено за накакво изработване.Нека не го подписваме, колеги, нека постъпим интелигентно. Ако откажа да подпиша , това не означава, че съм против реформата. Ние не правим референдум за реформата, нали? Ако беше референдум, щеше да има само за или против, а не срокове и др. подробности, които не зависят от мен и теб. Ако беше референдум, щях да съм "за". Но то е споразумение    На основание общите стачни искания на синдикатите и проведените преговори между страните

а какви бяха те? Като следя всичко от юни до днес, ясно се вижда, че ги забравяме. Например първото  и единствено искане е

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР, На основание на чл. 3, ал. 2 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове от името на работниците и служителите, които представляваме предявяваме към Вас следното искане: 1. 100% увеличаване на работните заплати на заетите в средното образование, считано от 1 октомври 2007 г. и 1 януари 2008 г. Настояваме за започване на преговори по предявеното искане на 25 юни 2007 г. Предлагаме в началото да приемем процедура за водене на преговорите. ...

много дълго ще стане, да ви цитирам от сайта на СБУ как се променят термините. Тук напр. е казано в разговорен стил- работна, не  е ясно основна или брутна. И това е официалното ни искане!!! После в други документи вече става брутна. Янка Такева на митинга на 17.10. вече притрисната че отдолу викат"уууу" на думата "брутна",  се изцепи; "Абе, колеги, какво значение има брутна-основна". Честен кръст точно така каза, чуха я много хора, а после когато я наобиколихме извън трибуната и я питахме защо говорят за брутна , а не за основна, тя естествено започна да се хвали, че била магистър по не знам каква ки икономика... Колеги, съществено е!!! Разликата е значителна! Аз все още се чудя дали е от невежество и безотговорност, или е предварително замислен план за манипулация. Не знам, а и няма значение - и едното , и другото е гадно. И сега какво ни остава? Едно единствено право поне имаме - като ни го представят, да не се съгласим. Да разяснаваме, да питаме, да търсим информация. Ако сега не го направим, ако сега се поддадем на инерцията "аз - като останалите" ... това ще ни е поражението. И един да е подписът против в моето училище - моят ще е. Ей, и ако виждате, че в нещо греша, кажете ми, аз ще чета тук, искам да споделям точно в този момент с вас, защото този момент е най-труден, а тук намерих интелигентни хора.(PS В моето училище сега изразихме несъгласие и описахме защо)