avatar

„Урок” по честно кино




Филмът „Урок” – начало на трилогия по действителни случаи

 

 

История по действителен случай вдъхнови режисьорския тандем на Кристина Грозева и Петър Вълчанов да създаде филма „Урок”. Дебютната им пълнометражна игрална лента покори със своите послания публиката на редица фестивали, съобщи радио "България".


Премиерата на „Урок” бе в Торонто. Там филмът бе харесан от дистрибуторска компания и купен за разпространение в Канада и САЩ. Към края на септември дойде и новината, че на друг престижен фестивал – в Сан Себастиан, Испания, филмът е получил Голямата награда за пълнометражен дебют. Доколко българска и доколко универсална е историята, разказана в него?

„Може да се каже, че е универсална, защото наистина това, което се случва с основната героиня на филма, е нещо, което може да се случи на всекиго – казва за Радио България Петър Вълчанов. – Преди няколко години с Кристина попаднахме на едно вестникарско заглавие – „Учителка обра банка”. И в това изречение ние видяхме цялата драматургия на филма. Това ни вдъхнови и провокира нашето въображение да напишем сценарий и да заснемем филма. А този абсурд, този предел, до който обществото ни е стигнало, доведе до много размисли, повдигна много въпроси. И, търсейки отговорите им, ние всъщност написахме сценария и създадохме филма.”

Според Петър Вълчанов случаят с учителката, обрала банка поради безпаричие, даже не е аларма, а крещящ сигнал за това докъде сме стигнали.

„Навсякъде по света хората чувстват близък този филм, защото финансовата криза в момента е повсеместна. В основата й обаче е духовната криза, в която живеем. Разбира се, в България ние сме в криза още от промените, дори отпреди това – казва режисьорът. – От друга страна, това е историята на една жена, която отстоява до последно своите принципи и се бори за тях, но в един момент става тяхна жертва, което придава много човешки характер на филма.”

След Сан Себастиан лентата получи награди от фестивалите в Токио, Солун, Варшава, Анже /Франция/, Куенка /Еквадор/, Киев. И още: отличията на Гилдия „Критика” и на акредитираните журналисти на фестивала „Златна роза” във Варна. Съвсем наскоро към колекцията се прибави и приз на името на Ингмар Бергман за най-добър дебют от престижния фестивал в Гьотеборг. Така „Урок” се нарежда сред най-успешните родни заглавия от последните две десетилетия. Всъщност, той е първият филм от трилогия, в която всяка история е вдъхновена от вестникарско заглавие. И трите сюжета са съвременни, част от действителността, в която живеем. Каква ще бъде по-нататъшната съдба на „Урок”?

„Това е интересното, че на доста места е откупен... – отбелязва Петър Вълчанов. – Как да го кажа, тъжното е, че в съседните балкански страни вече дистрибуторите отдавна се обадиха, осъществиха контакт, за да разпространяват филма. Докато тук в нашата родна България от нашите дистрибутори до този момент нито един не се е обадил лично, за да прояви интерес, да разговаряме, което е жалко.”

Създателите на „Урок” са благодарни за подкрепата на София Филм Фест. Както и на програмата София мийтингс – пазар за копродукции, кой­то показва нови проекти на млади европейски кинотворци и най-новите филми от Балканския регион пред представители на европейски фестивали, търговски агенти и дистрибутори. „Много сме щастливи, че българската премиера на филма ще бъде в рамките на София Филм Фест и софийската публика ще може да го види. И дано тя го посрещне така, както до този момент го е посрещала публиката от цял свят” – пожелава си режисьорът.



Следващият проект на екипа пък е за железничаря, който откри чанта с пари, предаде я на властите и бе награден с часовник менте. 

По българските екрани "Урок" ще излезе в първата половина на 2015 г.

(Отхвърлен от НФЦ филм печели награда след награда)






Солидарна България:

Поглед към София Филм Фест 2015:

„Урок” по честно кино от Кристина Грозева и Петър Вълчанов

The Lesson

Това е история за провинциална учителка, стиснат банкомат и рутинна жестокост. За инатливата женска почтеност. Впрочем истинска. Но малцина помнят случката с жената, обрала банка с бутафорен пистолет, за да плати ипотеката си. Дързостта смущава примирените. Сигурно затова бързаме да я забравим.

Трюфо твърдеше, че Земята се върти от краката на милионите жени, които я задвижват. Сред тях и изранените от асфалта пети и подутите от токчетата глезени на задлъжнялата даскалица от филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, която влачи на гърба си капитулиралия си мъж. Детето си. Плюс още двадесетина други, които се мъчи да възпитава в почтеност.

Българският „Урок” е в интересен паралел с френската драма „Два дни и една нощ” (2014г.) на братята Жан-Пиер и Люк Дарден. В нея Марийон Котийар е съкратена работничка, която има един уикенд, за да убеди колегите си да жертват част от заплатата си, за да спасят нейната. Среща разбиране, утехи, обещания. Но не успява. Героинята на българския „Урок” няма нейния късмет пред гишетата-амбразури, в заложните къщи, които въртят алъш-вериш с пари срещу достойнство. Но българската полоса на унижението завършва с крехък хепиенд. Животоспасяваща доза надежда в земята на примирението, която авторите подаряват на публиката.

Две десетилетия киното ни преживя клишета. ..Лоши ченгета, душен комунизъм, емигрантски кич… Беше време, когато търсехме чудодейни рецепти: звезда, като ракета-носител за международния успех на филма. Беше време, когато усвоявахме екранните стратегии за флирт със зрители и журита. „Урок“успява в най-трудното: да драматизира баналната безизходица на анонимния човек със силата на киноезика и актьорската автентичност.

„Урок” връща достойнството на българското кино. С честността, на която вече не вярвахме, че сме способни. И с много награди, от фестивалите в Сан Себастиан, Варшава, Токио, Солун, Анже, Куенка в Еквадор и Гьотеборг.

Българският филм, който не бива да пропускате.

Иво Христов

 

„Урок“, България-Гърция, 2014, 105 мин

Режисьори – Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Сценарий – Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Оператор – Крум Родригес

В ролите – Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева

Продуценти – Кристина Грозева, Константина Ставриану, Петър Вълчанов, Рена Воугиокалу, Магделена Илиева

Продукция – Abraxas Film, Graal Films