avatar

БАН без позиция по Натура 2000

Ето какво прочетох във вестник Монитор:
"БАН не се ангажирала с позиция около хаоса с “Натура 2000”
МОНИТОР
До момента Българската академия на науките (БАН) няма позиция, заровили са си главите като щрауси в пясъка и мълчат по проблема с "Натура 2000". Така коментира позицията на академията старши научен сътрудник Стоян Бешков от Националния природонаучен музей към БАН, участвал в определянето на зоните за включване в евромрежата.
Според него решението на правителството за зоните от "Натура 2000" е престъпление спрямо българското и европейското природно богатство. По неговото мнение научните аргументи за отложените зони са достатъчно убедителни, но министрите не са се вслушали в становището на експертите. Ученият предупреди, че ще бъде потърсено решение извън рамките на България, чрез международни институции.
В четвъртък правителството реши да бъде отложено решението за вкарване в евромрежата на зоните около Шабленското, Варненско-Белославско и Дуранкулашкото езера, Дервентски въвзвишения, Провадийско-Роякско плато, района на Емине-Иракли, комплекс Камчия, Калиакра, Галата, Мелнишки пирамиди, Добростан, р. Места, Бакарлъка, долината на р. Батова, Палакария, Рупите-р. Струмешница, Триград-Мурсалица, плаж "Шкорпиловци", долината на р. Луда Камчия и зоната на Среден Пирин-Алиботуш.
В началото на годината хиляди протестираха срещу липсата на информация за "Натура 2000". Най-активни бяха протестите, като се стигна и до блокада на пътища, в районите на Разлог, Кранево и Долни чифлик. Хората се опасяваха, че евромрежата може да спре инвеститорският интерес към тези зони на страната."
И това, ако не е парадокс! Та нали именно учените са достатъчно компетентни, за да изразят мнение?! И то правилно. Тези хора именно с това се занимават. Геолози, биолози, еколози... Къде са? Какво им става на тези, иначе толкова обичащи да приказват хора? Апатията съвсем ли ги затри? Или пък те си знаят, че държавата не ги бръсне за слива и що ли да се напъват да дават мнения. Няма сми.
Държавата отдавна забрави БАН. БАН - това е един неудобен проблем. Никой, дори тези, които работят там незнаят, какво точно става в тези институти. Оставени са на самотек, с жълти стотинки колкото да не умрат от глад.
И сега какво мнение да кажат тези хорица, бе то насреща си като имаш няколко милиона, а ти не смееш да загубиш и това подаяние от 300 лева, какво да се обаждаш. Я си кроткай.
Ще чакаме по - добри времена.
И когато дойдат, ето ти Турция - какво хубаво моренце, те ти Румъния, Гърция, Хърватско - природа на един ден път. Кво ше се мориме, тука да пазим. Бизнес, бате, бизнес, кинти. Нали нещеш да си от другата страна на ливадата. Стой си кротко и чакай да дойдат добри времена...