avatar

Сбогом Странджа!

Инвестицията е изцяло на туристическа агенция „Александрия“ - най-голямата турооператорска фирма за чешки туристи в България, която действа на нашия пазар вече десет години. Агенцията ще инвестира 6 млн. евро в строителството, което ще започне в края на февруари и ще завърши през май 2008 г., обявиха инвеститорите.
Проектът предвижда изграждането на общо четири блока - два апартаментски и два с хотелски стаи, които ще се ползват само от чешки туристи. През миналата година с посредничеството на „Александрия“ по нашето Черноморие са летували 25 000 чешки туристи, разказаха инвеститорите.
От пет години агенцията менажира хотели по цялото черноморско крайбрежие от Балчик до Синеморец. Фирмата навлиза в туристическия бранш у нас през 1991 г. и вече има дестинации в целия свят. Около 100 000 туристи годишно пътуват с „Александрия“ по света. Най-обхватна е туристическата й дейност в България, следват Гърция, Хърватия, Египет и др.
На среща с кмета на Царево инж. Петко Арнаудов собствениците на туристическата агенция Александър и Тодор Павлови споделиха намеренията си Царево да стане основна дестинация за „Александрия“. Целта е да се привлекат повече чешки туристи на територията на общината и да се развива масов туризъм.
Следващата инвестиция ще бъде в изграждането на кухня майка за кетърингово обслужване на всичките хотели на „Александрия“ по Черноморието. Тази инвестиция ще бъде направена съвместно с община Царево.
Още три фирми строят вилно селище в района на Царево, на мястото на къмпинг „Корал“, за 90 млн. евро. Френският архитект Ги Пери и доскорошният президент на футболен клуб „Валенсия“ испанецът Франциско Алфонсо Роиг представиха пред кмета инж. Петко Арнаудов окончателния проект на ваканционно селище „Корал“. Футболният бос е и собственик на компания, занимаваща се със строителство на голф игрища. Той е закупил големия терен на брега на морето, като е платил за земята 9 млн. евро.
Официално инвеститори на бъдещото ваканционно селище са три фирми - „Вида тур инвест“, „Буена виста“ и „Имоийст“, най-големият фонд за недвижими имоти в Централна и Източна Европа, част от австрийския „Имофинанц“, който е сред най-големите европейски инвеститори.
Курортното селище ще израсне на площ 167 дка върху територията на едноименния къмпинг „Корал“. В близост до него ще има голф комплекс. Инвеститорите са поискали съдействие от местната община за намиране на подходящ терен и закупуването на още около 400 дка за изграждането на голф игрище по-навътре в планината, което да се използва комплексно с ваканционното селище и да работи целогодишно.
Според предварителните разчети 90 млн. евро ще бъдат вложени само в строителството на селището, в голф игрището - от 8 до 10 млн. евро, и още 25 млн. евро - за къщи и апартаменти непосредствено до него.
Освен всичко това Франциско Алфонсо Роиг ще строи и малко яхтено пристанище, което да обслужва бъдещите туристи. На първо време инвеститорите говорят за туристи, но според общинската управа става въпрос за апартаменти, които ще се продават, и то на високи цени.
Комплексът ще бъде решен в нетрадиционен архитектурен стил, уточни кметът на Царево Петко Арнаудов. Той ще бъде разделен на обособени зони, като в едната ще има 4- и 5-звездни минихотели от типа на тези в Южна Франция и Сардиния. В друга зона ще бъдат изградени еднофамилни къщи, кафенета, скъпи ресторанти, барове и мини бизнес центрове, а също голям басейн, тенис корт и паркинг под него.
Предвидено е строителството на комплекса да започне до месец и да продължи до 2010 г.
Ги Пери е архитект с международно значение и опит, работил е по редица мащабни проекти в Полша, Франция, Италия и Бразилия, в момента преподава архитектура в Харвард. Проектирал е разширяването на полската столица Варшава. Разработил е много проекти на ваканционни селища в Южна Франция, от какъвто тип ще бъде и ваканционно селище „Корал“.
Американската фирма „Буена виста“ притежава лиценз за организирането на професионални голф турнири. Практиката в световните туристически комплекси показвала, че голф игрищата привличали много туристи. И тъй като изграждането на едно голф игрище е дълга инвестиция, до него щели да бъдат построени къщи и апартаменти и така по-бързо да си възвърнат вложените средства, сочат намеренията на инвеститорите.
На срещата с кмета на Царево Петко Арнаудов те са представили окончателния проект на „Корал“, в което се залага на ниско строителство, като височината на сградите ще бъде под височината на дърветата. Елегантни пътеки между дюните водят до морето, за да не се отнема от красотата на плажа. С уличките в него комплексът прилича на малко градче - по-скоро малко автентично селце, но и много модерно, с екстри и безжичен интернет. Всички кафенета, ресторанти, минипазари, клубове ще бъдат изведени на специални площадки извън селището, за да не развалят морската атмосфера, предвижда още архитектурният проект.
Няколко са големите проекти, които се реализират в община Царево в момента. Най-значимият от тях е „Брегът на крокодила“ (Costa del Croco), който предвижда строителството на сгради с над 60 хиляди кв.м разгъната застроена площ, включително над 900 апартамента. Друг голям комплекс е „Оазис“, разположен също до село Лозенец, с над 30 хиляди кв.м разгъната застроена площ. Терен от близо 29 дка за ваканционно селище в селото има и българското дружество със специална инвестиционна цел „Фонд за недвижими имоти България“. Сто апартамента в Царево пък строи „Логсървисиз ленд“, а комплекс със 150 жилищни единици има и „Аспитур“.
************************************************************
Автор
"Строителство Градът"