avatar

Вашето дете тръгва на ясла

Отминали са вълненията около раждането на вашето мъниче. Отминали са и вълненията около първото зъбче, първите стъпки и първата дума. Малкото човече вече уверено щъпурка около вас, все по-често предпочита компанията на приятелчетата от входа или пясъчника вместо вашата, а на вас самите все по-често ви се иска да сте на работа, отколкото във вечния кръговрат между тенджерата, прахосмукачката и малкия човек. Майчинството е прекрасно, но на днешната жена не е достатъчно. Тя иска и друга реализация. А и парите все не достигат….. Още повече, че държавата е измислила прекрасен изход за работещи родители: детската ясла и детската градина. В Плевен не е проблем да се намерят места в държавните детски ясли и градини – обичайното място за малчуганите от 1,6 месеца до 7 годишна възраст.

За да бъде стартът на вашето дете в яслата успешен и адаптацията (приспособяването) безболезнена, добре е да знаете КАК ДА ПОДГОТВИТЕ ДЕТЕТО ЗА ПОСТЪПВАНЕ В образователното заведение.

 

ПОСТЪПВАНЕ В ЯСЛА

Съгласно Наредба № 26 от 18.11.2008г. за устройството и дейността на детските ясли малчуганите постъпват между 18 и 24 месеца и престояват до 36 месеца или 3 години. Има минимум от няколко основни умения, които децата трябва да са овладели, за да разчитате, че детето ви ще бъде прието и най-важното, ще се адаптира по-лесно към яслата.

 

Двигателни умения

·        Ходи стабилно само.

·        Седи само на детско столче.

·        Ходи нагоре и надолу по стълба, водено за ръка.

Умения за общуване и разбиране на езика

  • Разбира прости фрази с ключови думи  (например: „Затвори вратата! Донеси топката!”

Умения за самообслужване

  • Използва лъжица, разливайки малко от съдържанието извън устата.
  • Пие от чаша без да му се помага.
  • Показва, че има нужда от тоалетна.

 

Тези умения не са нещо различно от нормалното развитие на детето на тази възраст. Но съществуват три големи проблема пред родителите на деца в тази възраст, които са пречка за създаването им.

  1. Закрилящото поведение на родителите, изразено в репликата „Ти не можеш.” Да, детето на тази възраст не може много неща, но то ЗАПОЧВА да се учи. И няма как да се научи да яде само с лъжица, т.е. да контролира ръката си при храненето с лъжица, ако не се храни само, заливайки се и разливайки всеки път все по-малко…в продължение на месеци; или ако не се изкачва и слиза по стълбите по няколко пъти, щастливо усмихнато.
  • Оправданието с липса на време. Майките си мислят, че са твърде заети, за да се занимават целенасочено с ученето на децата си.  Те най-често не обмислят достатъчно съзнателно дневния режим на детето си, като предвидят достатъчно време за всяка от важните за учене дейности. Така за храненето са необходими повече време и пространство, както и условия като празна от предмети за игра или други прибори маса, търпение и настроение, за да се подтиснат естествените реакции на майката при гледката на обърната купа, залятото с храна дете или малката ръчичка, цопната в купата със супата. Тези инциденти не трябва да са причина за обезкуражаване. Въпреки тях, всеки път при хранене, в началото на самото хранене, когато детето е гладно и тази дейност му е интересна, трябва отново и отново да му се дава възможност да яде само.

Същото се отнася и за приучването на децата за използване на гърне. В много списания и сайтове са дадени достатъчно добри идеи как да приучим детето да използва гърнето, само трябва да родителите да бъдат постоянни в усилията си. Необходимо е да се постави използването на гърнето като важна задача пред семейството за около месец, да се махне през деня памперса и някой да контролира и нагажда предлагането на гърнето на детето около часа, в който е най-вероятно да пишка или ака. Не бива да се обезкуражават родителите, да се ядосват или да се карат на детето – преминаването на този етап, (защото това е етап в развитието!), е труден процес и изисква зрялост на детето, време и търпение за родителя…..и малко повече прах за пране.

  1. Безкритично използване на удобствата на памперсите, шишетата с биберони и бибероните-залъгалки от момента на раждането до постъпването в яслата. Много често майките така свикват с улесненията, които предлагат тези предмети за чистота на бебетата, че им е трудно да се откажат от тях в името на постигането на следващата стъпка при бебетата – самостоятелно хранене, пиене от чаша или осъзнаване на естествените нужди и използването на гърнето. Биберонът-залъгалка, шишетата с биберон и памперсите са огромно улеснение за определен период от време Но в същото време те могат да се окажат пречка в развитието и дори вредни след този него. Така бибероните от всякакъв характер са вредни за развитието на зъбите: те променят захапката и изкривяват зъбите. За това е препоръчително да бъдат отстранени от употреба, след като започнат да никнат зъбите. Памперсите освободиха майките от пране на купища пелени, но в същото време те са благоприятна среда за развитие на бактериални инфекции на пикочните пътища и гениталиите. В етапа на прохождане те променят походката на детето, а след годината пречат на детето да осъзнае своите естествени нужди и да предупреждава за тях.

 

Как можете да подготвите детето за лесна адаптация към яслата?

Освен да го приучите да ходи и да изкачва стълби, да се храни само, да пие от чаша, да предупреждава за естествените нужди, има още няколко неща, които може да направите за вашето слънчице в последните месеци преди да тръгне на ясла.

    1. Дайте му възможност за общува с по-широк кръг от хора. Ако до този момент то е прекарвало голямата част от времето си само с родителите и инцидентно с бабите и дядовците, то през тези няколко месеца създавайте условия за чести срещи с хора извън семейството: канете по-често в къщи на гости приятели с деца, вие самите гостувайте на такива семейства, прекарвайте повече време на открито край детски площадки. Тези дни бях за около час край една такава площадка. Прекрасно впечатление ми направи един дядо на момченце. Той дойде край площадката със своя внук, натоварен с няколко камиончета, голяма кофичка и няколко лопатки. Носеше играчки поне за 2-3 деца, за разлика от останалите мами. От няколкото деца, които се въртяха на площадката, само на едното майката носеше кофичка и лопатка, а друго момиченце гребеше пясък със случайно намерена чаша. Дядото щедро остави играчките в пясъчника и децата, естествено, се скупчиха около тях. Той кротко и доброжелателно наблюдаваше всичко, поощряваше внука да дава играчки, успокояваше го и му отклони вниманието, когато детето заплака за едното камионче.  Така всички деца около този пясъчник изведнъж се оказаха в ситуация, подобна на тази в яслата: много деца, по-малко играчки и един възрастен, който да определя с поведението си какво се случва с децата.
    2.   Оставяйте детето за отглеждане при ваши близки, на които се доверявате, отначало за по-кратко време, по-късно и за по-дълго време. Така детето ще свикне, че за него могат да се грижат и други хора, освен мама и татко.
    3. Разговаряйте с детето за света около него: когато се движите, разказвайте му за обектите, които се намират по пътя. За обектите, които биха заинтересували него, не вас: за жълтата къща, за голямото дърво, за гълъбите или врабчетата, които кълват семенца.
    4. Четете му подходящи книжки, добре е да са римувани. На повечето книжки е означено за каква възраст са подходящи. Не купувайте книжки, които не са подходящи за вашето дете – то няма да ги разбере. Добре е да подберете добре илюстрирани книжки: с малко на брой, но реалистично нарисувани образи. Чрез книжките децата възприемат образите на животните, хората и други обекти от околния свят, за това е важно как те изглеждат. Ритъмът помага по-лесно да бъдат чути, възприети и запомнени приказките и стиховете.
    5. Научете вашето дете да спазва някои основни правила за безопасност: да не пипа контакти и включени електрически уреди, да слиза и се качва по стълби, хванато за перилата. Когато сте на разходка, нека да върви, хванато за вас и да не слиза само от тротоара на уличното платно.
    6. Установете контакт с персонала, който ще се грижи за детето в яслата. Разкажете му за важни неща от неговото развитието: медицински проблеми, особености в поведението на детето и взаимоотношенията във семейството. Много е важно да бъдете искрени, особено що се отнася до здравния статус на детето: здравни проблеми, тяхното проявление и как се овладяват. Ако не споделите тези проблеми, персоналът пак ще ги научи, но по труден и понякога животозастрашаващ за детето начин. Не се притеснявайте: персоналът е професионален и е задължен да спазва изискване за дискретност. Поинтересувайте се какъв е дневният режим и се опитайте да го следвате и в къщи. Помолете да доведете детето няколко пъти предварително за кратко време, за да се запознае то с обстановката и хората, които са в яслата. 

Времето до началото на новата учебна година е кратко, но аз се надявам, че ще ви е достатъчно, за да свикнете с мисълта, че вашето мъниче ще прекарва част от времето си с други хора. Вашата емоционална сигурност, че това е правилното рошение и че ходенето на ясла на вашето дете ще е успешно е много важно за бързата и лесна адаптация: децата на тази възраст не могат да говорят и разсъждават, но те ЧУВСТВАТ, особено ясно улавят вашите емоции и ги превръщат в свои. Ако вие сте тъжни и неспокойни, и те са тъжни и неспокойни, ако вие сте уверени и щастливи - и те изпитват тези чувства.

Така че ако искате вашето дете да преживее сравнително лесно и безболезнено адаптацията към яслата - бъдете уверени, че тя ще бъде успешна!