avatar

?????

Източник: News.dir.bg
Криза за учители след пет години

Криза за учители може да затвори училищата. До 5 години 60 на сто от преподавателите ще се пенсионират и няма кой да води часовете. Това обяви председателят на Съюза на работодателите в средното образование Самуил Шейнин, цитиран от "Стандарт".
Мрачната прогноза е по данни от мащабно проучване в българските школа, направено в 75 общини. Тенденцията сочи, че най-критични ще са 2013 и 2014 години. Сега има дефицит на учители по западни езици и информатика. Тогава няма да достигат дори педагози по основните предмети - математика и литература.
Кризата е заложена и в слабия интерес към професията. Едва 3% от учителите сега са млади кадри. Специалността педагогика в университетите едва събира студенти, а тези, които я завършат, търсят друго поприще заради ниските заплати. Спешно свикване на отраслов съвет за спасяване на училищата ще поиска Шейнин от образователното министерство в най-скоро време. Съсловната организация ще настоява за 500 евро месечно възнаграждение от другото лято. В момента средната учителска заплата е 300 евро.

    КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ ТАЗИ ИНФОМАЦИЯ, КОЛЕГИ?
KАКВО БИ ПОМОГНАЛО ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА, КОЙТО Е 'ОЧЕВАДЕН'?
     Споделете!