0 0 гласа

Как се стартира кола с автоматична трансмисия (т.е. липсва педалът от предната ми статия)?

 
 При липсата на педала за предавки долу ниско в краката ви или бутафорен (фалшив) такъв, имате само два активни педала. 
 Важно е да намерите педалите на газта и спирачката, волана, лоста за избор на скорости, контролите на светлините, отмъглителя (вижте картинката, като знайте, чез а отмъгляване на задно стъкло е правоъгълник) 
 и чистачките на предното стъкло, преди да започнете.
• Повечето нямат съединителен педал или той е фалшив. Педалът на спирачката е отляво, газта е отдясно.
• Воланът е голямото колело в центъра на конзолата на водача. Завърта се наляво и надясно, за да завъртите колелата на превозното средство.
• Разположен на кормилната колона (обикновено от лявата страна) има малък лост, който има позиция на покой в средата и две позиции на заключване отгоре и отдолу. Това е мигачът. Често от лявата страна на волана, монтиран в конзолата или копче на един от лостовете на кормилната колона, е контролът, който включва и изключва фаровете.
• Скоростният лост обикновено е или е монтиран от дясната страна на кормилната колона, или между седалките на водача и пътника. И имаобикновено маркирани с буквите "P", "R", "N" и "D" и няколко цифри. При лостовете за превключване на кормилната колона този дисплей обикновено се намира на арматурното (контролното) табло, под скоростомера.
Затегнете коланите. Уверете се, че вие и всички пътници във вашето превозно средство носите предпазни колани през цялото време.
 

II. Управление на автомобила в режим "Шофиране

1.Поставете десния си крак върху педала на спирачката и го натиснете надолу, след това поставите ключа (вижте картинката): 

Евентуален проблем: Ключът не мърда и не може даже да се извади. Как да извадя ключа?

1. Уверете се, че предавката е в позиция за паркиране за автоматична скоростна кутия

Ако шофирате кола с автоматична трансмисия, уверете се, че лостът за задвижване е в положение за паркиране или неутрално.

Почти всички съвременни автомобили имат функция за безопасност, която заключва ключа при запалването, ако лостът не е в положение P или N. Предотвратява инцидент, ако някой остави колата без надзор на наклон или рампа.

2. Отключете волана

Друга функция против кражба на автомобили е в ключалката на волана. Настъпва блокиране, ако се опитате да завъртите волана, докато ключът не е в позиция за запалване. И ако имате ключ вътре в запалването, той също ще се заключи вътре.

За да отключите волана, прочетете упътването на Вашия автомобил.

3. Проверете за изтощена батерия

Рестартирайте колата си или сменете батерията на колата. Можете да опитате леко да почукате цилиндъра за запалване с малък чук, за да освободите ключа.

Смажете цилиндъра на ключалката за запалване

Цилиндърът за запалване е механичен компонент и от време на време се нуждае от малко смазка. Щифтовете вътре в заключващия механизъм се плъзгат върху ключа, за да се разбере дали това е правилният ключ. Това плъзгане на метал върху метал може да износи ключа и самите щифтове.

Най-добрият лубрикант за използване за брави е сух графитен лубрикант. Това препоръчват повечето ключари. Понякога мръсотията може също да започне да се отлага в цилиндъра за запалване. Това действа като абразив и допълнително увеличава износването.

4.   Често срещани причини за заседнал ключ в отвора за запалване

4.1. Прекомерно износване поради тежка ключодържател

4.2. Мръсотия и мръсотия по ключа

4.3. Корозия вътре в ключалката за запалване

4.4. Повреден запалителен цилиндър

4.5. Изхабен ключ

и го завъртете по посока на часовниковата стрелка, за да стартирате автомобила.

2.Изберете вашата предавка. Дръжте крака си върху педала на спирачката и превключете скоростния лост на "Шофиране". Тази предавка е маркирана с "D" на панела на дисплея и ще бъде осветена, когато успешно я изберете.

• За лостове за превключване, монтирани на кормилната колона, дръпнете лоста към вас, преди да го преместите нагоре и надолу, за да изберете предавка.

• За лостове за превключване, монтирани на пода, обикновено има страничен бутон за отключване на лоста. След това може да бъде преместен по пистата си в позиция.

 3.Освободете ръчната спирачка. Това е или лост между двете предни седалки, или педал от най-лявата страна на областта на краката. Може да има лост за освобождаване над долната ръчна спирачка или бутон за натискане на горния модул, преди да можете да го освободите.

Проверете обкръжението си. Огледайте навсякъде около колата, включително мъртвите точки, за да видите дали има движещи се обекти или същества в близост. Уверете се, че гледате основно в посоката, в която се движите.

4.Задвижете колата си. Бавно отпуснете натиска върху педала на спирачката и колата ще започне да се движи бавно. Махнете крака си от спирачката, използвайте същия крак, за да натиснете леко педала на газта и колата ще започне да се движи по-бързо. Няма нужда да сменяте предавките спрямо скоростта при нормално шофиране.

Завъртете волана, за да завъртите колата. В „шофиране“ го завъртете наляво, за да завиете колата наляво, и го завъртете надясно, за да завиете колата надясно.

Натиснете спирачките, за да забавите или спрете колата. Свалете десния си крак от педала на газта и го преместете към спирачката, като прилагате постепенен натиск, за да не спрете рязко. Когато искате да потеглите отново, преместете крака си обратно на газта.

Спиране, паркиране : Паркирай колата. Когато стигнете до местоназначението си, спрете напълно автомобила, като прилагате постепенно натискане върху спирачния педал и плъзнете скоростния лост обратно в позиция "P". Изключете двигателя, като завъртите ключа обратно на часовниковата стрелка. Не забравяйте да изключите фаровете и да дръпнете ръчната спирачка, преди да излезете от колата.

 

II. Заден ход. Ако трябва да шофирате назад, уверете се, че превозното средство е напълно спряло, преди да смените предавките на или извън „заден ход“. Плъзнете скоростния лост, за да изберете предавка, обозначена с "Р", и проверете зад/около вас за евентуални препятствия. Внимателно махнете крака си от спирачката и го поставете на газта.

При завиване на заден ход колата ви ще завие в същата посока, в която завъртите волана. Вие просто се движите назад, така че краят на колата ще се отправи в тази посока, а не отпред.

Използвайте "неутрален". „Неутралната“ предавка трябва да се използва само когато не е необходимо да контролирате скоростта на автомобила си, а не при редовно шофиране. Примери за това включват, когато е на празен ход (« празен ход на двигателя » - когато генератора, горивните и маслените помпи още се вьртят), паркиран за кратко време или когато е бутана/теглена.

Използвайте по-ниските предавки. Предавки, обозначени с "1," "2" и "3" са известни като по-ниски предавки. Те могат да работят като нещо като спирачна система в двигателя, когато трябва да запазите действителните си спирачки. Слизането по стръмни хълмове е добро за тях. Първата предавка обаче трябва да се използва само когато трябва да се движите много бавно. Няма нужда да спирате, когато превключвате между тези предавки и D.