0 0 гласа

Къде се крие един професионалист и как да бъде открит ?

 

Къде се крие един професионалист и как да бъде открит ?


Всички знаем много примери, приказки за изкусни професионалисти или по наше му майстори, които са карали редица богаташи или други техни колеги да ахват. За такива, които малко знаят и са чували за тях, за такива с уникални умения в своята сфера, че го правят със затворени очи, за такива които са запушил редица усти на други професионалисти от същия бранш и т.н.

Въпреки, че са рядко срещани митични създания, те все пак биват откривани, но някой си ги запазва или сами се развиват в собствен бизнес.

Уникални умения, не се постигат само със скъпо обучение, но с желание, сърце, всеотдайност  и да има дарбата в себе си човек. Това прави работата на този талант или майстор ако щете, много по-лесна, качествена и бърза. Някои такива взимат доста скъпо, а идват и решават проблем за отрицателно време, през който са минали малки и големи фирми с много специалисти и не са успели. За съжаление има и трета графа в която спадат и много таланти, които не биват откривани, а остават в неизвестното или само сред малка група и така си отиват от света, без да са предали знанията си, по една или друга причина.

Ако, желаете вашият собствен бизнес да процъфти, несъмнено се нуждаете от дори един такъв, човек. Би ви помогнал в много отношения и със страничен поглед да намери грешки, които вие не бихте видели, както и да реши проблеми, които вие няма да успеете. Тук отново за съжаление, казваме, че в България масово такива таланти остават неоценени и по-скоро използвани „докато може“, често им се пропилява таланта, а да не говорим че нашенското его на по-властните и парични хора е твърде голямо за да понесе това, някой да е по-добър от шефа. Голяма грешка, лично се сещам за много такива примери които съм видчл през живота си, като някои от тези на които им се е случило успяха да развият свой бизнес, други се поболяха от лоши трудови условия, трети работят някъде пазачи и рядко правят някой „час мак“ със дарбата си да изкарат някой допълнителен лев.

Можете да се водите по този кратък наръчник за професионалиста.

Професионалистът:

  • -        Не винаги е със стандартно мислене и решение на проблемите, но винаги е ефективен;
  • -          Знанията са скъпи –

Тук има няколко случая, като такива които са учили много, но нямат дарба, справят се добре и почти професионално, като по книга. Нямат дарба за да усвоят качествено знанията си и да ги развият. Но има случаи в които първо са придобити знания от стари професионалисти, усвоени са и развити. След което влагат в обучението си, трети са по-добри дори и без наличието на образувание в областта, но са по-редки случаи, т.нар. самоуки. Но за да е влязъл някой в графа на професионалиста за да усвои и развие знанията си е отнело доста време;

  • -          Не постоянното неуморно усилено работене, а ефективното е най-важно;
  • -          Времето не е правилната мерна единица за измерване на качествената работа, на един истински професионалист;
  • -          Знанието на това как да провериш проблема и да знаеш как да го решиш, такъв човек не казва, че не може, а просто намира решението;
  • -          Увереност в знанията и труда си;
  • -          Всеотдайност и любов към това което прави;
  • -          Такъв човек обикновено има свои собствени установени правила, за да е перфектен в работата си, по-добре не му ги променяйте, за да бъде по-ефективен и да печелите от уменията му.
Надявам се всички да оценят способностите на истински качествените кадри, които често подминаваме и не взимаме под внимание, които биха могли да бъдат от полза. Предоставете им възможност за развитие, дори и да искат след време да се развиват сами, те ще оставят следа след себе си и други добре подготвени от тях кадри. Търсете на места, на различни места, разпитвайте обикновени хора и т.н.