Съперничеството между НЕГО и НЕЯ

Съперничество заради парите
„Недопустимо е да печеля по-малко от Нея" - макар че често предлага помощ на жена си, Той не може да понесе мисълта, че Тя получава по-голяма заплата от него. "Чувствам се нищожен. Тя никога не ми е натяквала. че благодарение на нея оцеляваме и въпреки всичко се чувствам виновен, че жена ми издържа семейството ни."

Мнението на психолога

Дали наистина Той се притеснява единствено, че приносът му за семейния бюджет е незначителен или има и друга причина?
Може би зад това съперничество се крие друго, по-дълбоко. Той вероятно не може да приеме факта, че Тя се справя по-добре от него в някои сфери на живота.

Съперничество в обществото
В личния си живот Тя и Той са в прекрасни отношения, но в обществото - по време на приятелски или служебни вечери, те не спират да си противоречат и апострофират взаимно. И двамата имат една и съща потребност околните да им се възхищават, но знаят, че е невъзможно това да стане едновременно.


“Той започва да нервничи, когато събудя интерес у събеседниците ни, като се покажа духовита или добре осведомена по някой въпрос. Става сърдит и мрачен, сякаш съм му отнела нещо", споделя Тя.
“Тя е ревнива. Непрекъснато ме упреква, че флиртувам с жените, а аз просто се държа дружелюбно", казва Той.

Мнението на психолога

Този тип съперничество трудно се преодолява, тъп като конфронтацията става пред свидетели и обикновено е съпроводена с опити партньорът/партньорката да се унижи. Удоволствието да блеснеш в обществото е толкова силно, че малцина заради любовта си към половинката биха се отказали от това поведение.
Двойката устоява на този тип съперничество, ако в личния й живот отношенията са по-мили.


Съперничество в любовта

“Ако действително ме обичаше, нямаше вечер да се прибираш толкова късно", нахвърля се върху Него Тя.
"Ако ти пък ме обичаше, щеше да приемеш факта, че работата ми е изключително важна за мен", отговаря Той.
Никой не ги е принуждавал да живеят заедно. В крайна сметка решението за брак са го взели те и въпреки това всеки един от тях прекарва времето си, като доказва на другия, че той не умее да обича.

Мнението на психолога

Този случай напомня малко отношенията брат-сестра с техните постоянни караници. Връзката е белязана от чести караници, които обаче не застрашават хармонията й. Най-разумният начин да се откажете от подобен безсмислен конфликт, предимно словесен, е да приемете, че той с нищо няма да ви помогне.
Спрете навреме, преди в отношенията ви да прераснат в агресия.

Съперничество по отношение за децата
Преди време Той и Тя били сплотена двойка. Отношенията им се обтегнали, когато се родила дъщеря им.
Тя няма доверие на мъжа си що се касае до отглеждането на детето. Убедена е, че Тя е човекът, който най-добре знае от какво се нуждае дъщеря им и как точно да се грижи за нея. Въпреки това според близките им Той е перфектен баща, нежен, любящ, винаги на разположение на детето си. Тя приема като упрек към нея самата комплиментите, отправени към съпруга й.

Мнението на психолога
Появата на бебето разклаща двойката. Жената инвестира твърде много в ролята си на майка. Тя често си задава въпроса: "Дали наистина правя това, което трябва?" Тази вътрешна тревога намира израз в укори към другия: "Аз по-добре знам от какво се нуждае детето", което всъщност е начин да се успокоят собствените съмнения. След спор в присъствието на детето, родителите трябва да обсъдят насаме различията в становищата си и да постигнат съгласие.


източник: Rozali.com